Kommentaar: Pärnumaa vajab rahvastiku taastet

Rivo Noorkõiv
, Geomedia juhatuse esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rivo Noorkõiv.
Rivo Noorkõiv. Foto: PP

Eesti kestlikkus tähendab kõigi piirkondade arengueelduste kasutamist. Eduks on vaja, et Pärnumaal toimuks rahvastiku taaste. Kui maakonnas on üha rohkem neid inimesi, keda üks tööandja peab piltlikult öeldes ülal pidama, siis kasvav sotsiaalkoormus ei jäta võimet investeerida tulevikku.

Pärnumaal tuleks anda vunki suuremale innovatsioonivõimekusele ja liikumisele väärtuslikumatele töökohtadele. Siin on oluline väljuda tavapiirides mõtlemisest ja kaasata maakonna arengusse kõik need, kes seda tahavad, sõltumata sellest, kus nad elavad. Mõtestada maakonnas haridussüsteemi toimimine alates lasteaiast, kutse- ja kõrgharidus kaasa arvatud. Investeering inimkapitali tuleb panna maakonna arenguveduriks.

Konkurentsivõimeline Pärnu linn koos kohalike keskustega peaks looma konkurentsieelised üleilmastumisega toimetulekuks. Põhimõttel, et mida kõrgem on kartulikuhi, seda kaugemale kartul veereb.

KOV-indeksi puhul tuleb silmas pidada, et suurim tagasiminek tuleneb rahanduse, heaolu ja rahvastiku näitajatest, ka elanike maakonnasisesest ümberpaiknemisest. Kuna kõnealune hindamise periood hõlmab aastaid 2008–2011, on majandussurutiski mõju avaldanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles