Kaupo Meiel: Lennart Meri ja Arnold Meri. Lennujaam ja raudteejaam

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Adamson

Läinud nädalavahetusel oli põhjust kõnelda kahest Meri perekonnanime kandnud mehest.


Üks neist, Lennart Meri, saanuks pühapäeval 80aastaseks. Tema sünniaastapäeva tähistati erisaadetega televisioonis, tema mälestuseks lauldi kirikuis ja süüdati lõkkeid. Tallinna lennujaamale omistati presidendi mälestuseks tema nimi. “Lennart Meri nime andmisega Tallinna lennujaamale väljendame austust Eesti Vabariigile, meie ajaloole ja demokraatlikele väärtustele,” kommenteeris seda Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves.



Rahvusvahelise mehe nimi rahvusvahelisel lennuväljal on igati sobiv, mälestamaks Lennart Merit ja seda, mida ta Eestile tähendas ja tähendab.



Nädalavahetuse eel lahkus siitilmast Lennart Meri onupoeg Arnold Meri, kelle puhul tuleb samuti meeles pidada, mida ta Eestile tähendab. Kui president Meri tähistab sümbolina iseseisvust, siis Nõukogude Liidu kangelane Meri märgib okupatsiooni ja kõike seda, mida võõrvõim meie riigi ja rahvaga tegi.



Kui Lennart Meri mälestuseks lausus häid sõnu president Ilves, siis Arnold Merile oli head kaasa öelda Venemaa Föderatsiooni presidendil Dmitri Medvedevil: “Venemaal mäletatakse Arnold Konstantinovitši alati kui meie maade vaheliste sõbralike suhete ja vastastikku kasuliku koostöö eest võitlejat, ausat, kindlameelset ja hingeliselt heldet inimest.”



Arnold Meri seisis Medvedevi sõnutsi “aktiivselt vastu katsetele ümber kirjutada ajalugu”, mis on õige, kuigi mitte sisuliselt. Meri seisis vastu ajaloo õigeks kirjutamisele ja tegi seda oma lahkumiseni. Kui ühes riigis genotsiidis süüdistatav inimene on teise riigi silmis “kindlameelne ja hingeliselt helde inimene”, räägivad kaks riiki väga erinevat keelt. Need keeled ja suhtumised ajalukku on niisama erinevad kui Lennart Meri nime kandev lennujaam, kust pääseb vabalt kõikjale maailmas, ja Arnold Meri nime kandev raudteejaam, kust pääseb liikuma ainult ühes suunas, ja tagasiteed ei pruugi olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles