Nohuga lapse võib õue viia

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui perel on võimalik nohune laps koju jätta, tuleks temaga siiski õues käia, sest seal on nina rohkem lahti ja lapse enesetunne parem.
Kui perel on võimalik nohune laps koju jätta, tuleks temaga siiski õues käia, sest seal on nina rohkem lahti ja lapse enesetunne parem. Foto: Liis Treimann/Postimees

Perearst Mare Kookmaa rääkis, et igasügiseseks nohupaanikaks lasteaias pole põhjust, sest nohu nakkab vaid esimestel päevadel.

Arsti kinnitusel on nohu nakkav paar päeva enne avaldumist ja esimesel paaril päeval. “Nohu võib kesta kuni kaks nädalat, aga edaspidi ei ole see nakkav,” ütles ta. “Vana nohu ei ole vaja karta, aga millegipärast meil Eestis seda kardetakse.”

Arst toonitab, et kui nohuga kaasneb palavik ja laps on loid, peab teda ravima kodus. Tohtri sõnade järgi mõjuvad nohule hästi auruinhalatsioonid ja ninaloputused meresoolaga või füsioloogilise lahusega. Alla kaheaastasele lapsele ei sobi ninatilgad.

Väikesel lapsel soovitab arst tõsta peaaluse kõrgemale, et tal oleks kergem hingata ja sekreet ei valguks kurku ega ajaks last köhima. Kui lapsel on nii nohu kui sellest tekkinud köha, tasuks ennekõike tegelda nohu ravimisega.

Kui lapsel on väga tugev nohu, nina jookseb kogu aeg, on tal parem kodus olla, sest nohu segab teda ja ta on viril.

“Paljud emad ütlevad, et nad ei julge last välja viia, sest tal tekib tuppa tulles nohu. Aga see ongi hea, sest nina läheb lahti ja sekreet tuleb ninast välja,” sõnas ta.

Kookmaa tõdes, et esimest korda lasteaeda läinud laps viirustest ei pääse. “On normaalne, kui lastel on lasteaia esimesel aastal viis kuni kümme haigestumist,” selgitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles