Pidev niiskus aitab kaasa hallitusseente levikule

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui hallitusseente kolooniad tekivad laenurkades, on enamasti probleemiks vee kondenseerumine jahedatel pindadel.
Kui hallitusseente kolooniad tekivad laenurkades, on enamasti probleemiks vee kondenseerumine jahedatel pindadel. Foto: Margus Ansu / Postimees

Kui avastate kodus hallituse, tasub olla hoolas isegi siis, kui see tuntavalt tervisele ei hakka, sest hallitusseened eritavad arenedes pigmentset ainet, mida on pindadelt väga raske eemaldada.

Tegelikult on hallitusseeni õhus pidevalt ja nende puudumisel ei saaks inimesed maal elada. Probleemid tekivad, kui nende kogus õhus läheb liiga suureks, selgitas biokahjustuste spetsialist Kalle Pilt.

Eesti mükoloogiauuringute keskus, mis määrab oma seadmetega hallitusseente kontsentratsiooni õhus, nimetab liiga suureks koguseks olukorda, kus siseruumides on hallitusseeni rohkem kui välisõhus.

Kui hallitusseente kontsentratsioon õhus on ülemäära suur, pole kindlasti ainuke süüdlane liigne niiskus. Põhjuseks võib olla veel orgaanilise aine suur hulk pindadel, materjalide niiskusesisaldus või soodne temperatuur.

Pilt rääkis, et köögis leiab hallitust pliidi ümbruses, sest toidu valmistamisel levivate aurudega kanduvad toiduosakesed õhku ja kinnituvad pindadele ning on heaks pinnaseks hallituse tekkele. Vannitoas on samasugune olukord, kui pesemisel lendub auruga inimese kehalt mustus ja kinnitub seintele. “Pinnad vajavad puhastamist,” rõhutas ta.

Millised kohad tasub hallituse kartuses puhtana hoida?

Siseruumides on hallitust kõige rohkem toitaineterikkas piirkonnas, näiteks köögis ja sahvris või niisketes ruumides nagu vannituba, samuti märgade pindade piirkonnas, näiteks valamu ja torustike ümbruses ja WCs.

Tihti kasvavad hallitusseente kolooniad laenurkades ja aknapaledel, seal on enamasti probleemiks vee kondenseerumine jahedatel pindadel.

Hallitusseened reeglina ei vaja tõrjet, pigem tuleks vabaneda liigse arengu põhjustest. Seega tuleks puhastada pinnad, kasutada toidu valmistamisel kubu, kuivatada kraanikausside ümbrused hoolikalt kohe pärast kasutamist ning vältida välispiiretel külmasildasid ja alasoojustamist.

Kuidas ise kodus hallitust maha nühkida?

Kõige lihtsam on seda teha niiske ühekordse lapiga, mis tuleb pärast pühkimist kohe panna õhutihedasse kotti või hävitada. Lappi võib niisutada desinfitseeriva kodukeemiaga, kuid see pole hädavajalik.

Kindlasti tuleb silmas pidada, et hallitusseened eritavad arenedes pigmentseid aineid, mis imbuvad kasvupinnasesse ja neid pole sealt lihtne välja saada. Hallitusseente pigmentidega kangas on rikutud. Pindade puhastamisel hallitusseente kolooniatest jäävad tumedad laigud, kus hallitusseente kasvu enam pole.

Kuidas saab maha kraanikausi silikoonist tihendil tekkinud hallitustäpid?

Neid ei saagi maha, silikoon tuleb välja vahetada.

Milliseid vahendeid tasub hallituse tõrjumiseks osta poest?

Julgen väita, et jääva mõjuga kemikaale müügivõrgus pole. Kemikaalidele raha kulutamine pole otstarbekas, pigem tuleb otsida hallituse tekkepõhjusi ja need kõrvaldada.

Pärast vihmast suve hallitab paljudel õues puidust mööbel. Mida sellega teha?

Nagu eespool öeldud, loetakse välisõhus leiduvat hallitusseente hulka normaalseks fooniks. Kui mingil esemel tekivad kolooniad, on seal suure tõenäosusega hallitusseentel, mida lagundada ehk orgaanilist ainet. Kui hoida pingid-lauad puhtad nii olmeorgaanikast kui loodusest ladestuvatest orgaanilistest ainetest, ei teki pindadel hallitusseente kolooniaid.

Mõnikord tekivad hallitustäpid lapsevankril ja riietel, kuidas neist lahti saaks?

Riidest esemetega on raske. Ainuke võimalus on hoida neid ruumides, kus suhteline õhuniiskus on enamasti alla 60 protsendi.

Kui hoida niiskes koridoris lapsevankrit, kus beebi on orgaanilisi toidujäätmeid igale poole jätnud, on hallitusseente kolooniate teke vältimatu.

Riietel saate hallitusseentest lahti üle 70kraadisel temperatuuril pesemisel, kuid nende eraldatud pigmentidest on väga-väga raske vabaneda, parim võimalus on üle värvida.

Mõni hallitusseen on ohtlikum, teisega võib ehk rahus elada. Kuidas kindlaks teha, millega kodus tegemist?

Eesti juurtega Rootsi mükoloog Aime Must tegi uurimusi, kus võrdles hallitusseente arvu õhus ning sellest tulenevaid vaegusi ruumide kasutajatel, ja leidis, et hallitusseened mõjuvad inimestele erinevalt. Ühe seene puhul piisab väikesest kogusest ja teise seene puhul pole ohtlik isegi väga suur kogus.

Teised teadlased on jälle leidnud hallitusseente liikide ja hoone sisekliima vahelisi seoseid. Kolmandad seostavad eri ehitusmaterjale hallitusseente liikidega.

Seega, kui on probleeme, tuleks määrata hallitusseente kontsentratsiooni õhus – seda teeb Eesti Mükoloogiauuringute Keskuse SA, koos sellega määratakse domineerivad seeneliigid. Hallitusseente liikide määramine mükoloogi abita on võimatu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles