Õigekeelsusest uue nurga alt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auhinnapjedestaal.
Auhinnapjedestaal. Foto: Pärnu Postimees

Meid eestlasi loetakse üldiselt haritud ja kultuurrahva hulka. Meie seast on virgunud ja sirgunud tuntud kirjanikke, luuletajaid, teadlasi, sportlasi jne. Kahjuks oma igapäevases elus teeme selliseid vigu, mis kultuurrahvale küll omased ei tohiks olla.

Siinkohal paar halenaljakat näidet. Toimub kollektiivne orienteerumisvõistlus. Võitjad saabuvad finisisse. Reporter pasundab-võitis Tartu meeskond. See "meeskond" koosnes kahest mehest ja kahest naisest. Seega, korrektne oleks - võitis Tartu võistkond. Ja mis kõige halenaljakam, õhtustes spordiuudistes ja ajalehtedes kõlab ikka meeskond!!!

Või teinegi samalaadne näide. Võistkondlikel tennisevõistlustel läks meie meeskonnal loodetust kehvemini. See "meeskond" koosnes kahest nais- ja kahest meestennisistist. Nii et - enne tuleks ikka mõelda ja siis öelda või kirjutada. Haritud ja kultuurne rahvas peaks elleks jääma igal tasandil. Jaksu ja jõudu selleks meie rahvusvõistkonnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles