Liigne räimepüük tõi firmale rahalise karistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu maakohus määras rahalise karistuse liigses räimepüügis süüdi jäänud kalafirmale, selle osanik pääses aga otstarbekuse kaalutlustel kohtu alt.

Kohus tunnistas OÜ Kalavara kokkuleppemenetluses süüdi juriidilise isikuna loodusliku loomastiku kahjustamises ja määras firmale 7500eurose rahalise karistuse.

Riigile tuleb Kalavaral tasuda keskkonnale tekitatud kahju hüvitamiseks 25 836 eurot, samal ajal andis kohus osaühingule võimaluse hüvitada kahjusummat ositi 2014. aasta novembrini. Sundrahana peab Kalavara tasuma 435 eurot.

Algul samuti kriminaalsüüdistusega kohtu all olnud Kalavara juhi ja osaniku Meelis Smirnovi suhtes lõpetas kohus prokuröri ettepanekul süüasja otstarbekuse kaalutlusel, sest mehe süü ei olnud suur ja puudus avalik menetlushuvi.

Küll pani kohus Smirnovile kohustuse maksta süüasja lõpetamisel riigi tuludesse 1500 eurot hiljemalt tuleva aasta 16. aprilliks. Smirnovi sõiduauto Nissan Almera vabastas kohus aresti alt.

Liigse räimepüügi süüasi oli Pärnu maakohtus arutlusel teist korda. Pärnu maakohus langetas esimese otsuse mullu septembris, kui tunnistas nii Kalavara kui Meelis Smirnovi süüdi loodusliku loomastiku kahjustamises ning määras firmale 51 700, ettevõtte juhile aga 800 euro suuruse rahalise karistuse.

Peale selle tuli mõlemal kohtualusel solidaarselt hüvitada keskkonnale tekitatud kahju 25 836 eurot. Tsiviilhagi tagamise katteks jättis kohus aresti alla Smirnovi Nissan Almera, samuti Kalavara haagise ja ATV.

Kohtualused süüdimõistmisega ei leppinud ja viisid vaidluse Tallinna ringkonnakohtusse, mis aga jättis mullu detsembris maakohtu lahendi jõusse.

Seejärel arutas süüaluste kassatsioonkaebuse alusel kaasust riigikohus, mis tänavu juuni alguse otsusega tühistas varasemad lahendid ja saatis süüasja uuesti arutada Pärnu maakohtusse.

Süüdistuse järgi andis Smirnov Kalavarale kuuluva kalalaeva Tõhela kaptenile 2008. aasta suve teisel poolel korralduse jätkata sama aasta 10. augustist 5. novembrini räimepüüki, kuigi kapten oli talle teada andnud, et seoses lubatud väljapüügimahu ammendamisega on püügiloa kehtivus lõppenud. Smirnov valetas aga kaptenile, et järgmise püügiloa väljastamiseni võib räimepüüki jätkata.

Ühtlasi selgus eeluurimisel, et keskkonnakaitse juhtinspektor oli Kalavara laevakaptenit 2008. aasta 29. oktoobril teavitanud räimepüügimahu täitumisest ja kapten oli info edastanud Smirnovile, kuid sellele vaatamata jätkas firma püüki.

Keskkonnainspektsiooni kinnitusel püüdis kalalaev Tõhela lubatust 42 325 kilogrammi võrra rohkem räime, tekitades keskkonnale 423 250 krooni kahju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles