Endla teatri lavastus läheb Saksamaale festivalile

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla teatri lavastus "Janu" sõidab Saksamaale festivalile.
Endla teatri lavastus "Janu" sõidab Saksamaale festivalile. Foto: Ants Liigus

2.-10. maini toimub Saksamaal Heidelbergis kaasaegse dramaturgia turg-festival "Stückemarkt 2009", mille raamprogrammi kutsuti Endla teatrist  Martin Alguse/Andres Noormetsa „Janu“.


Heidelbergi "Stückemarkt" on üks huvitavamaid kaasaegse dramaturgia festivale Saksamaal, mis toimub 26. korda, ütles Endla teatri pressiesindaja Katrin Ruus.



Saksa dramaturgia kõrval esitleb festival igal aastal ühe välisriigi tänapäevast dramaturgiat. Sel aastal on "Stückemarkti" nn Euroopa-külaline Eesti.



Näidendid, mis välja valitakse,  pääsevad võistlusprogrammi läbi dramaturgidest, kirjanikest, teatritegijatest ja ajakirjanikest koosneva žürii sõela, mis tagab programmi kõrge taseme.



Eesti esitas turule üheksa näidendi saksakeelsed sünopsised ja katkendid, millest žürii valis lõppvõistlusele kolme autori tekstid: Jim Ashilevi "Portselansuits", Andrus Kivirähki "Aabitsa kukk" ja Urmas Lennuki "Boob teab".



Kokku pääses lõppvooru üheksa autorit, kelle tekstid loetakse ette täismahus ja kelle vahel läheb jagamisele neli auhinda kogusummas 23 500 eurot. Eesti tekstide tõlkija on Irja Grönholm, kes äsja võttis vastu kultuurkapitali 2008. aasta tõlkeauhinna.



"Stückemarkti" teatriprogrammi raames toimub 22 esiettekannet, "Noore lavastaja foorum" ning külalisesinemised kolmelt Eesti teatrilt kolme algupärandiga: Endla lavastusega "Janu", Ugala lavastusega "Poks" ning nuku- ja noorteteater lavastusega "Nukumängu ABC".



Lavastused mängitakse eesti keeles saksakeelsete subtiitritega, lavastustele järgnevad truppide kohtumised publikuga. Lavastused valis välja festivali kunstiline juht Axel Preuss, kes külastas Eestit veebruaris.



Festivali Eesti programmi ettevalmistamise ja korraldamise eest vastutab Eesti suursaatkond Berliinis koostöös kultuuriministeeriumi, Eesti Teatriagentuuri ja Ugala, Endla ning nuku- ja noorteteatriga. Programmi finantseerivad Eesti poolt kultuuriministeerium, kultuurkapital, hasartmängumaksu nõukogu ja Eesti saatkond Berliinis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles