Rase krõpsusööja võib sünnitada alakaalulise beebi

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Briti teadlased avastasid, et kartulikrõpsude söömine raseduse ajal võib põhjustada vastsündinule palju terviseprobleeme, sealhulgas alakaalulisust.

Uuringu tulemused näitasid, et naised, kes sõid raseduse vältel rohkem krõpse, magusaid krõbinaid ja küpsiseid, sünnitasid keskmisest väiksema kaaluga imiku. Samuti selgus, et naised, kes tarbivad palju akrülamiidi ja joovad ohtralt kohvi, sünnitavad suurema tõenäosusega beebi, kelle peaümbermõõt on väike.

Lapse väikest peaümbermõõtu seostatakse hilinenud neuroloogilise arenguga, alakaalulisust aga peamiselt terviseprobleemidega varases kasvueas.

Uuring osutas, et akrülamiidi palju tarbinud emad sünnitasid kuni 132 grammi kergemaid lapsi kui nimetatud aine madala tarbimisega naised. Akrülamiidi mõju kehale annab teadlaste sõnutsi võrrelda suitsetamisega raseduse ajal, mis põhjustab samuti vastsündinu alakaalulisust.

Akrülamiid on kemikaal, mida toodetakse tärkliserikaste toitude töötlemisel kõrgel temperatuuril, eriti küpsetamisel ja praadimisel. Akrülamiidi sisaldavad suurel määral mitmesugused krõpsud, helbed, aga ka leib ja kohv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles