VAT teater tuleb Pärnusse looga kõrbenaise elust

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katariina Unt vaimustus kõrbenaise elust pajatavast loost ja tõi selle koos Aare Toikkaga näitelavale.
Katariina Unt vaimustus kõrbenaise elust pajatavast loost ja tõi selle koos Aare Toikkaga näitelavale. Foto: Siim Vahur

VAT teater etendab sel pühapäeval Pärnu Endlas taas lavastust “Nisa”, mis 2011. aastal võitis siinsamas festivali “Monomaffia” peaauhinna.

Marjorie Shostaki jutustuse „Nisa“ ainetel valminud samanimelises monotükis mängib VAT teatri näitleja Katariina Unt.

Lavastus ühendab sõna, muusika ja liikumise, viies vaataja eksootilisele mõtte- ja tunderännakule. Selle aluseks on Kalahari bušmani naise Nisa elulugu, mille tema enese sõnade järgi on kirja pannud Ameerika antropoloog Marjorie Shostak. Nisa oli loo jutustamise ajal umbes 50aastane Aafrika naine, kes elas Botswana kaugeimas nurgas, Kalahari kõrbe põhjaservas.

Shostak ja tema abikaasa elasid Aafrika kõrberahva seas aastaid, õppides tundma selle küttimis- ja korilusühiskonna kombeid ja väärtusi. „Kuidas on olla naine kultuuris, mis väliselt on meie omast nii erinev?“ – selliselt sõnastas jutustuse autor oma põhiküsimuse.

Lavastuse “Nisa” loojad ei keskendunud vaid ühe kauge rahva seast pärit naise eluloole, vaid püüdsid leida universaalset sõnumit, mis oleks oluline nii tegijatele endale kui vaatajaile. Vaatamata oma võõrapärasusele, kinnitabki Nisa lugu väidet, et inimese tundeelu on suurel määral universaalne.

Peaosatäitja Katariina Unt on ühtlasi lavastuse dramatiseeringu ja lavakujunduse autor, tüki on lavastanud Aare Toikka.

“Lugesin raamatut “Nisa” aastaid tagasi ja Aare Toikka mõte, et sellest jutustusest annaks teha teatrilugu, jäi minusse kinni. Nii lummavalt lihtne ja rabavalt võimas tundus selle kõrbenaise räägitud elulugu,” põhjendas näitleja.

Peale omanäolise liikumise, mille on seadnud Marge Ehrenbusch, ilmestab lavastust muusika, mille autor ja esitaja on ennekõike džässimuusikuna tuntud Tanel Ruben. Leidliku muusikalise kujunduse ja mõnusa lavalise oleku eest pälvis Ruben mullu “Monomaffial” eriauhinna.

Katariina Unt on sama rolli eest saanud veel Eesti teatriliidu parima naispeaosatäitja aastapreemia ja žürii eriauhinna Leedus teatrifestivalil “Monobaltija 2012”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles