Kilgi valdusfirma pankrot tooks Pärnu äriellu suuri muudatusi

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ammende villa kinnistu kuulub linnale ja selle hoonestusõigus on antud 2045. aastani Rein Kilgi firmale.
Ammende villa kinnistu kuulub linnale ja selle hoonestusõigus on antud 2045. aastani Rein Kilgi firmale. Foto: Ants Liigus

Weroli seadmete ostmiseks laenatud 6,3 miljonit eurot on nakatanud Rein Kilgi äriimpeeriumi. Kas Pärnu sadamas, Kihnu Veeteedes, Ammende villas, rannahoones ja kuursaalis on oodata omanikuvahetust?

Üleeile teatas Kilki Transcom Grupi pankrotimenetluses esindav vandeadvokaat Ramon Rask BNSile, et paanikaks pole põhjust. Ajutise pankrotihalduri aruande järgi olevat firmal vara 15,2 ja kohustusi 7,2 miljoni euro eest. Tema sõnade kohaselt on aruanne “küllaltki konservatiivne” ja Transcom Grupi enda andmetel on ettevõtte vara tegelik maht 31,5 miljonit eurot.

Ent selle asemel, et Unicredit Banki Müncheni harule 6,3 miljonit tagasi maksta, on Transcom Grupp vaidlustanud garantiikirja kehtivuse. Weroli seadmete ostu tagasid nii Lõuna Toiduainetetööstus kui Transcom Grupp.

Kui kaugele viirus levib?

Äriringkondades räägitakse, et Kilgi valdusfirma Transcom Grupp pankroti puhul põrkuvad kõige teravamalt Unicrediti ja Nordea Bank Finlandi huvid. Viimasena nimetatu kasuks on seatud hulk Kilgi firmade hüpoteeke. “Üks pankadest saab tünga,” oletas üks vaatlejaid.

Kilgi äriimpeerium koosneb neljast harust, millest olulisemad on Lõuna Toiduainetetööstus ja Transcom Grupp. Viirus tekkis Lõuna Toiduainetetööstusele kuulunud Werol Tehastest, mis nüüd on pankrotis. Kui Kilgil õnnestub Transcom Grupi Weroli seadmete käendus kaotada, puudutavad Lõuna Toiduainetetööstusele kuuluva Pere Restoranide probleemid Pärnus üksnes kuursaali hoonestusõigust.

Kuursaalialune Mere puiestee 22 kinnistu kuulub Pärnu linnale ja sellele on 2001. aasta kevadel seatud 36 aastaks hoonestusõigus. Linnal võib probleeme tekkida üksnes hoonestusõiguse tasu kättesaamisega, linnavalitsuse linnavara peaspetsialisti Karin Pärmanni andmeil ollaksegi seda juba võlgu. Halvimal juhul on kuursaal mõnda aega kinni, kuid ükski omanik maja suvel tühjalt seista tõenäoliselt ei lase.

Transcom Grupi pankrot mõjutaks Pärnumaad tunduvalt enam. Sellele valdusfirmale kuulub 2010. aasta majandusaruande järgi 95,1protsendine osalus Transcom ASis, mille omandis on kas täielikult või osaliselt hulk väärtuslikke ettevõtteid. Transcom ASi väikeomaniku nimi pole teada, spekuleeritud on Andres Männarti nimega.

Kõige vähem puudutaks pankrot AS Kihnu Veeteid, millest Transcom ASile kuulub kolmandik. Ühtegi maksuvõlga või maksehäiret ettevõttel ei ole, väikesaartele reisijate vedaja saaks vaid uue kaasomaniku.

Sadamaomanike suhted pole pilvitud

Jannseni tänava sadama kinnistut omavast OÜ Pärnu Stividoridest ja AS Pärnu Sadamast kuulub Transcom ASile pool. Pankrotivarana saab müüa üksnes nende ettevõtete osalust ning mõlema ettevõtte teised omanikud Mati Einmann ja Juhan Pihelbu leiaksid uue äripartneri.

Seda, kuidas Kilgi probleemid mõjutavad Pärnu Sadamat, ei soovinud Einmann kommenteerida. “Küll Kilk kosub,” avaldas Einmann lootust ega tahtnud ennustada sedagi, kui palju pool sadamast maksta võiks.

Sadama kinnistuid uurides selgub, et need on Nordea Bank Finlandi kasuks koormatud 22 780 156 euro suuruste hüpoteekidega. Kas need on ainult sadama laenude tagamiseks ja kui suurte võlakohustustega on AS Pärnu Sadam ja AS Transcom seotud, Einmann rääkida ei tahtnud.

Viimane sadama hüpoteek on seatud 2008. aasta sügisel. Einmann ja Pihelbu said omanikeks 2007. aastal. Enamik hüpoteeke on tekkinud ajal, mil Kilk kas üksi või koos linnaga sadamat kontrollis.

Samal ajal pole mingit põhjust AS Pärnu Sadama maksevõimes kahelda ja ühtegi maksuvõlga või maksehäiret ettevõttel ei ole. Transcom Grupi pankrot puudutaks Pärnu Sadamat vaid siis, kui ta kuidagi Kilgi muude äridega on seotud.

Seda, et Pihelbu ja Kilgi suhted pole pilvitud, näitab täna Pärnu maakohtus arutlusele tulev AS Pärnu Laevatehase avaldus AS Transcomi pankroti väljakuulutamiseks. Pihelbu kuulub nii laevatehase kui Pärnu Sadama omanikeringi. Transcom võlgneb Pärnu Laevatehasele 900 000 eurot, millele lisanduvad viivised.

Rannahoonel on hulk hüpoteeke

Mere puiestee 7 (Ammende villa) kinnistu kuulub linnale ja Transcom Vara võib seda kasutada 2045. aasta lõpuni. Kinnistul on Swedbanki kasuks 1 278 233 ja Pärnu linna kasuks 127 823 euro suurune hüpoteek. Kui Transcom Grupp pankrotti läheb, saab ettevõte uue omaniku.

Transcom Vara käes on ka Pärnu rannahoone ja selle teeninduspaviljonide hoonestusõigus aastani 2041. Ranna puiestee 3 ja 3a kinnistu kuuluvad linnale ja on peale linna 799 579 euro suuruse hoonestusõiguse tasu koormatud Nordea Bank Finlandi 2 109 968 euro suuruste hüpoteekidega. Neist viimane, 640 000 eurone hüpoteek, on seatud 2011. aasta suvel.

Pärmanni jutu järgi ei pea hoonestaja vanade lepingute järgi linnalt luba küsima, kui ta linna maale hüpoteeki seada tahab. Uuemates lepingutes on linna luba vaja.

Kui Transcom Grupp pankrotistub, saab Pärnu üks tuntumaid ehitisi uue hoonestaja. Pankrotiprotsess võib mõjutada hoonete väljanägemist, nendes äritegemine on võlausaldajate huvideski.

Kalda 2 ehk kesklinna kai kuulub Transcom Varale. Kilk tahtis sinna kunagi turgu ja kortermaju ehitada. Kinnistu tagatisel on võetud Nordea Bank Finlandist laene ja tagatud neid 2 280 048 euroni ulatuvate hüpoteekidega.

Tartu maakohus hakkab Unicredit Bank AG avaldust Transcom Grupi pankroti väljakuulutamiseks uuesti arutama 4. detsembril. Toimetus üritas ettevõtte ajutiselt pankrotihaldurilt Karin Antsovilt uurida, kes ja milliseid nõudeid on esitanud ja milleni võiks Transcom Grupi pankrot viia, kuid lehe trükkimineku ajaks polnud Antsov vastanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles