Eesti Energia teeb Kihnus linnu-uuringuid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia teeb Liivi lahele avameretuulepargi püstitamiseks eeltööna Kihnu saarel linnu-uuringuid. Foto on illustreeriv.
Eesti Energia teeb Liivi lahele avameretuulepargi püstitamiseks eeltööna Kihnu saarel linnu-uuringuid. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Eesti Energia teeb Liivi lahele avameretuulepargi püstitamiseks eeltööna linnu-uuringuid Kihnu saarel, ettevalmistustööd kestavad veel aastaid ja meretuulikute ehitamist tahab ettevõte alustada kõige varem 2020. aastal, vahendas Postimees.

Linnu-uuringud kestavad tuleva aasta lõpuni. Uuringute juhi Mati Kose sõnul ei tohiks esimeste kuude andmete põhjal olla otseseid takistusi, et Liivi lahte ei võiks rajada kaht tuuleparki.

Praeguseks on Eesti Energia välja valinud kaks ala, üks Kihnu lõunaninast edelas ja teine kagus, 10-12 kilomeetrit saarest. Esialgse hinnangu järgi võiks seal olla tuuleaprk, mille võimsus on kokku umbes 500 megavatti.

Eesti Energia taastuvenergia juhi Innar Kaasiku sõnade järgi tahab ettevõte ehitustegevusega parimal juhul alustada 2020. aastal. Tegemist on pikaajalise protsessiga, mille ettevalmistamine võtab mõne miljoni euro.  

Meretuuleparkide rajamine läheb Eestis väga vaevaliselt ja järgmise sammuna olekski vaja otsustada, kuhu meres tuuleparke ehitada tohiks.

Leht kirjutab, et siseministeerium algatas äsja kahe mereala planeeringu Hiiumaa rannavetes ja Pärnumaal Liivi lahes. Valmima peavad need alles 2016. aasta lõpuks. Hiiumaa rannikule peaks tulema Nelja Energia 1000megavatise võimsusega tuulepark.

Pärnu maavalitsuse nõunik Raine Viitas ütles lehele, et maavalitsustel pole oskusi ega aega teemaplaneeringuga tegelda. "Maavalitsustel ei ole teadmisi merealade kohta, metoodikat ega raha merealade pikaajaliste uuringute jaoks," ütles ta.

Leht märgib, et tuuleparkide planeerimine läheb aina raskemini, mida näitab hiljuti valminud Lääne-Eesti nelja maakonna ühisplaneering, mis pidi kindlaks määrama sobivad alad maismaatuuleparkide jaoks. Maavalitsused ei saa planeeringut kehtestada, kuna tuuleparkide arendajad vaidlustasid selle põhjusega, et planeering keelab tuulikute püstitamise elumajale lähemale kui üks kilomeeter. Seadus lubab aga püstitada lähemale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles