Reiu-Raeküla terviserajad saavad uue jume

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle kuu lõpuks saavad Reiu-Raeküla terviserajad korralikud viidad. Sa.Met ASi töömehed paigaldavad viitade tarvis tulpasid.
Selle kuu lõpuks saavad Reiu-Raeküla terviserajad korralikud viidad. Sa.Met ASi töömehed paigaldavad viitade tarvis tulpasid. Foto: Urmas Luik

Esmaspäeval alustati Reiu-Raeküla terviseradadel viitade paigaldamisega ja enne aastalõppu lisatakse sealsele kolmekilomeetrisele terviseringile lisavalgustus. Kokku ulatub terviseraja uuendamise investeering 10 000 euroni.

Reiu-Raeküla spordikeskuse arengu eest hea seisva Pärnumaa spordiliidu projektijuhi Vahur Mäe sõnade kohaselt saavad terviserajad lähinädalail kilomeetri- ja suunaviidad ning infotahvlid rajakaartidega. Samuti pannakse üles märgid, mis keelavad terviserajal liikuda mootorsõiduki ja koertega.

“Kuigi juba üle 50 aasta kasutuses olnud radasid külastab olenevalt aastaajast päevas isegi kuni 500 jooksjat, suusatajat või muud tervisesportlast, puuduvad Reiu-Raeküla piirkonnas ühtsed ja arusaadavad viidad,” nentis Mäe. “Kogu paigaldatav inventar on kooskõlas üleriigilise terviseradade võrgustiku sümboolika ja stiiliga.”

Kuigi Sa.Met ASi töömehed paigaldavad inventari novembri lõpuni, on rajad kogu aja kasutajatele avatud. Rajal tegi vabatahtlikult vajalikud maamõõdistustööd geodeedina töötanud spordimees Jüri Leesmäe.

Peale viitade saab terviseradadel peagi osaleda mobiilorienteerumismängus. “Rajale pannakse mobiilorienteerumise viidad,” selgitas Mäe. “Kui tavaorienteerumises tuleb teha märge kaardile, siis mobiilorienteerumises teeb kasutaja virtuaalse märke oma mobiiltelefoniga, pildistades viita telefoniga.”

Radadele viitade paigaldamine on vaid üks etapp Reiu-Raeküla tervisespordikeskuse arendusprojektist, mis sai alguse 2010. aastal ja mille raames on renoveeritud ning valgustatud Reiu vana raudteesild, keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regiooni eestvedamisel koostatud piirkonna kaitsekorralduse kava, parandatud rajaprofiili, rajatud valgustatud rajalõigule kaks tõusu ja langust. Ligi kuu eest avati raja alguses venitussein.

Mäe sõnade kohaselt pannakse enne aasta lõppu lisavalgustid Reiu-Raeküla terviseraja silla ja kolmekilomeetrise valgustatud raja vahelisele pimedale lõigule.

“Iseenesest on tegu tühise paarisajameetrise lõiguga, kuid tervisesportlase jaoks võib selle läbimine pimedal ajal olla üsna ebameeldiv,” teadis Mäe.

Tänu viitadele avatakse spordikeskuses täies mahus kolme- ja viiekilomeetrise ringi kõrval kümnekilomeetrine matkarada.

“Kuigi kümnekilomeetrine rada on juba praegu läbitav ja peagi viitadega varustatud, plaanime veel sel aastal seal korraldada talgud, et rada saaks heasse seisukorda,” rääkis Mäe. “Tuleb ära koristada mahakukkunud puud, trimmerdada võsa ja kõigi radade äärest peaks prügi koristama.”

Reiu-Raeküla terviseradade uuendamiseks kuluvad ligi 10 000 eurot tulevad riigi eelarvest, EOK-lt, sihtasutuselt Eesti Terviserajad, omaosalusega toetavad Pärnu linn ja Paikuse vald.

Mäe ütlust mööda on visiooni järgi plaanis tulevikus viiekilomeetrise ringi valgustuse rajamine ja kunstlumesüsteemi väljaehitamine. Nendeks investeeringuteks plaanitakse kasutada Euroopa Liidu järgmise finantseerimisperioodi toetusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles