Pärnu toidupank jagab piskut paljude abivajajate vahel

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidupank tugineb suuresti vabatahtlikele. Eile oli Pärnu toidupanga koordinaatoril Erika Kukel (tagaplaanil) abis Anne Antoniak.
Toidupank tugineb suuresti vabatahtlikele. Eile oli Pärnu toidupanga koordinaatoril Erika Kukel (tagaplaanil) abis Anne Antoniak. Foto: Urmas Luik

„Me ei saa kogu maakonna inimesi aidata, me ei saa igaühele anda: meil pole seda kaupa nii palju,” tõdes Pärnu toidupanga koordinaator Erika Kukk. „Ja me ei peagi seda tegema: meie sihtgrupp on lastega pered, kes on jäänud mingitel põhjustel hätta.”

Need koordinaatori sõnad olid vastuseks kurjustaja põrkimisele, et toidupank lükkab mõnelgi juhul abivajaja käe tagasi või ei lao hädalise kotti küllaldasel hulgal produkte või paneb sinna „Parim enne” ületanud söögikraami.

„Kui juba sotsiaalosakond on neid soovitanud, on neil teadmine, et nad peavad saama, peavad saama alati ja parimat,” ütles Kukk jagatava toiduabi nõutajate kohta. „Kui sotsiaalosakond soovitab, kes võiksid abisaajad olla, tuleme vastu ja kanname nad oma nimekirja. Me ei pea seda tegema, aga võime teha, sest oleme vaba ühing ja jagame nii palju, kui on jagada, ja siis, kui on jagada.”

Samuti nägi Pärnu toidupanga koordinaator solvunud hädalise haavumise põhjust selles, et toiduabi jagamise korraldajad uurivad sagedamini Rüütli 25 asuvas toidupanga jaotuspunktis käijatelt, kas nad on oma elukorralduses midagi muutnud, kas ja kuidas on nad otsinud või otsivad tööd.

„Tahame toidupanka tuleku teha võimalikult raskeks, et ei oleks nii, et tulen ja kohe saan,” märkis Kukk. „Tehke ka ise midagi, jätke või suitsetamine maha.”

Kuke sõnutsi on ette tulnud sedagi, et ta on toidupanga vahet saalijale lõpuks öelnud: “Noor mees, ära kerja, mine tööle!”„Ma ei leia, et oleksin midagi valesti öelnud,” lausus ta.

Samal ajal on kindel, et tõeline abivajaja ei jää toidupangas kunagi aitamata.

Kui toiduainete valik ei olegi alati rikkalik ja pakutav kõige värskem – poed annetavad valdavalt siiski „Parim enne” ületanud kaupa –, siis kvaliteetseid kuivaineid on ikka pakkuda. Sügisel kartuleidki.

„Eelmisel esmaspäeval oli siin poolteist tonni kartuleid, koridor oli laeni täis, talumees Koongast tõi,” rääkis Kukk. „Üks teine tooja on veel ja on kolmaski, kui ta oma kartuli üles saab.”

Ehkki Pärnu toidupanga laoruum või jaotuspunkt on avatud kõigil tööpäevadel, pole abivajajatel tarvis sealt alatihti läbi astuda. Kuke arvates piisab korrast nädalas. „Kui kuivained, kartulid ja õli on majas, ei pea iga päev käima, jätame mõnele teisele perele ka,” ütles ta.

Märkus on seda põhjendatum, et ainuüksi Pärnu linnavalitsuse sotsiaalosakond on toidupangal soovitanud abi osutada 131 perele, teist niisama palju hädalisi peresid elab maakonnas.

Toiduabi

Toiduabi saamise eeltingimus on sissetulekute jäämine allapoole ametlikult määratud toimetulekupiiri: 2012. aastal 76.70 eurot või vähem esimese ja 61.36 eurot või vähem iga järgmise pereliikme kohta kuus.

Toiduabi saavad pered ja üksikvanemad, kes on toimetulekutoetuse saajate nimekirjas või abiorganisatsioonide liikmed (suurperede abistamise ühing, lasterikaste perede liit).

“Parim enne”

Tähistab kuupäeva, milleni toode säilitab oma eeldatava kvaliteedi. Pärast „Parim enne” möödumist võivad toidu lõhn, maitse ja tekstuur olla halvenenud, kuid teatud aja on see söömiseks veel ohutu. „Parim enne“ kehtib näiteks leiva, saia, küpsiste, maiustuste, maitseainete, jahude, karastusjookide, konserveeritud toodete puhul.

„Parim enne” ületanud toitu tohib müüa ja jagada eeldusel, et sellest on tarbijat teavitatud.

“Kõlblik kuni”

Tähistab kuupäeva, milleni võib toitu ohutult tarbida. Selline märgistus on kiiresti riknevatel toitudel, nagu näiteks suitsutatud kala, lihatooted, salatid, jogurtid. Pärast „Kõlblik kuni” kuupäeva ei tohi seda toitu müüa, jagada ega tarbida, kuna säilimisaja möödumisel võivad toidus hakata arenema tervisele ohtlikud pisikud.

Andmed: Eesti toidupank

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles