Kilgi äriimpeerium ei pruugi kokku variseda

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Augustis oli Rein Kilk Pärnus siis, kui AS Pärnu Sadam turbaangaari avas.
Augustis oli Rein Kilk Pärnus siis, kui AS Pärnu Sadam turbaangaari avas. Foto: Urmas Taul

Pärnu maakohtu otsus vabastada pool AS Pärnu Sadam aktsiaist müügikeelu alt annab Rein Kilgile võimaluse oma aktsiad maha müüa ja osa äriimpeeriumist päästa.

Kilk sattus raskustesse seetõttu, et ei suutnud Weroli seadmete ostmiseks laenatud raha tagasi maksta. Laenu tagasid nii Lõuna Toiduainetetööstus kui Transcom Grupp.

Lõuna Toiduainetetööstusele kuulutati oktoobri lõpus välja pankrot. Sellest ettevõttest kuulub Kilgile pool.

Pankrotiavaldus on esitatud ka Kilgi äriimpeeriumi teise haru, valdusfirma Transcom Grupp vastu. Tartu maakohus hakkab Transcom Grupi pankroti väljakuulutamist uuesti arutama 4. detsembril.

Transcom Grupile kuulub 95,1 protsenti aktsiaseltsist Transcom, sellele omakorda pool AS Pärnu Sadama aktsiaist, Tallinna endise tselluloositehase kinnistud jpm. Ettevõtte ajutise pankrotihalduri aruande järgi on firmal vara 15,2 ja kohustusi 7,2 miljoni euro eest. Kohustustest 6,3 miljonit on Weroli seadmete laen.

Olukorrast pääsemiseks on Kilgil vaja võlgade katteks vara müüa. Üks atraktiivsemaid varasid on AS Pärnu Sadama aktsiad, mille Kilgile kuuluva osa eest on vandeadvokaat Ramon Raski andmetel pakutud 25 miljonit eurot.

Aktsiaid polnud võimalik müüa, sest Pärnu Sadama teised omanikud Mati Einmann ja Juhan Pihelbu saavutasid nende võõrandamiskeelu. Keeld seati selleks, et tagada AS Pärnu Laevatehase, mille üks suuremaid omanikke on Pihelbu, pankrotiavaldust AS Transcom vastu.

AS Transcom laenas laevatehaselt 2010. aasta detsembris kuus miljonit krooni. Rahast tuli kolmandik tasuda eelmise, kolmandik selle ja kolmandik järgmise aasta lõpuks. Esimest osa Transcom ei tasunud ja võlgneb laevatehasele üle 175 000 euro.

Laevatehas on laenu käendajaks olnud AS Pärnu Sadamalt võla tagasi saanud, kuid nõudis kohtus AS Transcomi pankrotti. Kohtunik Ivika Sillaots leidis, et avaldus pole põhjendatud, sest sadam on raha tasunud. Ühtlasi vabastas ta aktsiad müügikeelu alt.

Kohtumääruses kirjutatakse, et AS Transcom on paljude varade omanik, mistõttu on tõenäoline, et võlga on võimalik tasuda varade arvelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles