Harrastusarheoloog sattus 3000 aasta vanusele pronkskirvele

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peale pronkskirve tuli maa seest välja muudki põnevat.
Peale pronkskirve tuli maa seest välja muudki põnevat. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Täna hommikul kiirustasid muinsuskaitseameti Pärnumaa vaneminspektorid Nele Rent ja Karin Vimberg linnaservale ühele Riia maantee äärsele põllule, et registreerida muinasaegne juhuleid, millest neile teada oli antud.


Arheoloogilisest leiust teatas Peeter Tiismaa, kes varahommikust ilusat ilma kasutades metalliotsijaga põlluserval maapõue uuris. Neljandat aastat harrastusarheoloogiaga tegelev mees oli sealtsamast põllult üles korjanud juba mitu tühist metallnööpi, rihmapandla ja isegi ühe tsaariaegse kahekopikalise vaskmündi, kuni ootamatult pronksleiule sattus.



“Olen talv läbi ineternetis pronksiaegseid leide uurinud, nii et uskusin leiu olevat umbes 3000. aasta taguse pronksist rantkirve, ja helistasin kohe muinsuskaitseinspektoritele,” rääkis Tiismaa, selgitades ühtlasi, miks ta esmapilgul kultivaatori murdunud raudpii otsa meenutavat eset minema ei visanud, vaid selle leiupaika jättis ja asjatundjad kohale kutsus.



“Tegu on tõepoolest varasemast pronksiajast pärit väikese kirvega, mida võib Pärnumaal pidada üsna haruldaseks arheoloogiliseks juhuleiuks,” ütles arheoloogi haridusega Vimberg peopesale mahtuvat tumedat pronksitükki hinnates. “Sealjuures on kirves hästi säilinud, kuigi selle küljest on tükk murdunud. Kui põld taheneb ja muld kuivab, võib siin märgata ehk savileide ja muid märke iidsest inimasustusest.”



Muinsuskaitseinspektorid tuletasid harrastusarheoloogile meelde, et metalliotsijaga aarete otsimine on keelatud arheoloogilistel kaitsealadel. Eesti detektorite klubi juhatuse liige Tiismaa ütles seda teadvat, mistõttu ta tavalisel põllumaal oma harrastusarheoloogilise tööga vaba aega sisustabki.



“See pronkskirves on seni minu elu leid,” oli Tiismaa õnnelik, ehkki talle jääb sellest paremal juhul ainult pilt, sest ootamatu leid rändab uurimiseks ekspertiisi ja sealt muuseumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles