Pärnu linn hakkab Keldriga kokkuleppele jõudma

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Panoraamvaade osale Pärnu jõe vasakkaldast, kuhu plaanitakse rajada kaasaegne kallasrada.
Panoraamvaade osale Pärnu jõe vasakkaldast, kuhu plaanitakse rajada kaasaegne kallasrada. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu linn hakkab ekslinnapea Einar Keldriga jõudma kokkuleppele, mille järgi linnavalitsus osaleb Jaansoni raja kaitseks ehitatava tugimüüri ehitamises. Kui lepingut ei sõlmita, kavatseb volikogu raja kasutamiseks sundvalduse seada.

Pärnu linnavolikogu homses päevakorras on teist korda Lai 22 kinnistu jõeäärsele osale sundvalduse seadmine. Septembris eelnõuga volikogu suurde saali ei jõutud, sest volikogu majanduskomisjoni hinnangul oleks Keldriga mõistlikum kokku leppida kui kohtuvaidluste tõttu Euroopa Liidu Jaansoni raja toetusest ilma jääda.

Kokkuleppe sõlmimine on veninud, ent homme hommikuks on linnavalitsus ja Kelder kinni pannud notariaja. Kui leping õnnestub sõlmida, võtab linnavalitsus sundvalduse seadmise eelnõu volikogu päevakorrast tagasi.

Raja kõige madalam koht

Pärnu linn tahab ELi toel pikendada Jaansoni rada jõe kesklinnapoolsele küljele. Kõik kinnistuomanikud peale Keldri on olnud oma maale üldkasutatava jalgraja ehitamisega päri, ent Kelder leidis, et raja meetri kõrgusele ehitamine on üleujutusohu tõttu raharaiskamine.

Keldrile kuuluval Lai 22 kinnistul on maapind tulevase Jaansoni raja osas kõige madalam. Linnavalitsus ja Kelder on vaielnud, kes ja kui palju peaks maapinna tõstmise või selle muul moel üleujutusohu eest kaitsmise eest tasuma. Linn ei taha teha kulutusi, mis oleksid kasulikud Keldri kinnistule majade ehitamiseks, ekslinnapea ei soovi teha kulutusi, mis oleksid kasulikud üldkasutatava jalgtee rajamiseks.

Näiteks on linnavalitsus Keldrile pakkunud, et ehitab esmalt meetri kõrgusele tee ja hiljem, kui Kelder on maapinna kahe meetrini tõstnud ja kalda kindlustanud, ehitab linn oma raha eest kõrgemale pinnasele uue tee. Kunagine meer pole sellise ettepanekuga nõustunud.

Linn maksab 20 000 eurot

Eraisiku maa kasutamise eest peab maksma kohest ja õiglast hüvitist. Linnavalitsuse hinnangul oleks õiglane hüvitis 706.44 eurot aastas. Kelder võttis aluseks volikogu 2007. aasta otsuse, millega hinnati Port Artur Grupilt uue silla koridori tarvis ostetava maa väärtuseks 13 miljonit krooni, ja küsis 1425–2310 eurot.

Toomas Kivimägi juhitav linnavalitsus on seisukohal, et volikogu 2007. aasta otsus tuleks tühistada (raha pole selle alusel makstud) ja Keldrile võiks maksta kas servituuditasu või osaleda raja kaitseks tugimüüri ehitamisel.

Läbirääkimiste tulemusena on jõutud selleni, et linn tasub tugimüüri projekteerimis- ja ehitusmaksumusest 20 000 eurot.

Volikogusse Keldri survestamiseks esitatud eelnõu sisaldab linnale kasulikke juriidilisi argumente. Kelder võib selle kohtusse kaevata, kuid linnavalitsusele on oluline rada enne järgmisel sügisel toimuvaid linnavolikogu valimisi valmis saada. Selleks, et EL raja ehitamist toetaks, peab see valmima 2014. aasta detsembriks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles