Hea otsusega pole keegi rahul

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar sõidutati Tallinna ja Keskerakond teatas, et tema tervisega on kõik korras.
Edgar Savisaar sõidutati Tallinna ja Keskerakond teatas, et tema tervisega on kõik korras. Foto: Urmas Luik

Eilsel Pärnumaa arvamusliidrite lõunasöögil tõdeti, et hea kompromissiga pole keegi täielikult rahul, Keskerakonna liider Edgar Savisaar pidi terviserikke tõttu esinemise katkestama.

Savisaare nägu muutus ettekande lõpuosas kahvatuks ja ta katkestas esinemise. Pärnu haigla juht Urmas Sule vaatas poliitiku kiiresti üle. Pärast toibumist sõidutati Savisaar Tallinna ja Keskerakond teatas hiljem, et nende liidriga on kõik korras.

Savisaare sõnul pole Eesti poliitika hädaks mitte uute tulijate puudus, vaid see, et rahvas ei võta neid vastu. “Meie rahvas on uute parteide suhtes vaktsineeritud paremini kui puukentsefaliidi vastu,” lausus ta ja kirjeldas, kuidas Res Publica ja Reformierakond valijaid on petnud.

Savisaare jutu järgi on võimulolijate alternatiiviks opositsioon: Keskerakond ja sotsiaaldemokraadid. “Kadri Simson võitles riigikogus nagu lõvi,” ütles ta ja soovitas uurida vabakondade rahastamist. Tema väitel viivad sealt niidid erakondadeni.

Savisaar sõnas, et ühiskonnategelaste harta tegeleb küll poliitikaga, aga jätab kõrvale selle sisu. “Kuigi vaesus on süvenev, öeldakse, et majanduspoliitikas on valitsus õigel teel,” imestas ta.

Euroopa Parlamendi saadik Tunne Kelam rääkis, et erinevalt Eesti esinduskogudest on Euroopa Parlamendis võimatu opositsiooni ignoreerida. “Hea otsus on see, mida vähemalt kaks kolmandikku toetab,” ütles ta ja kirjeldas, kuidas europarlamendis kõigi arvamustega üritatakse arvestada.

Eestlaste võimaluseks on kaitsta rahvuslikke huvisid Euroopa Liitu tervikuna nähes. Kelam tõi näiteks Malta esindaja, kelle arvamusel on kaalu, sest ta ei seisa üksnes oma riigi eest.

Eesti sisepoliitilist olukorda pidas Kelam murettekitavaks. “Loodetakse poliitbroilerite kasvatamisele, arvatakse, et kui meil on piisavalt raha, võidame valimised nagunii,” kritiseeris Kelam. Tema hinnangul on liiga suureks paisunud ka Eesti eurobürokraatia, mis takistab ettevõtluse arengut.

Õiguskantsler Indrek Teder hoiatas rahvast “isahanede munade müügi eest”. Ta tõi näiteks ravimite hinnad, mis on apteekides kümnendiku võrra kallimad kui haiglatele, sest turgu kontrollib kaks hulgimüüjat. Ravimite hindade asemel räägitakse aga maa-apteekidest, justkui piirangud nende tekkele kaasa aitaksid.

Psühholoog ja sportliku vabavõitluse võitleja Jorgen Matsi soovitas emotsioonidele keskendumise asemel mõelda, kuidas on targem eesmärgini jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles