Voltveti mõisaparki piirab ajastuhõnguline aed

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tihemetsas rõõmustab silma vanade fotode järgi taastatud Voltveti mõisapargi piirdeaed ja tiigisaarele ehitatud ajastuhõnguline lehtla.
Tihemetsas rõõmustab silma vanade fotode järgi taastatud Voltveti mõisapargi piirdeaed ja tiigisaarele ehitatud ajastuhõnguline lehtla. Foto: Pildid: PKHK

Salatiroheline valgete otstega lippaed savitellistest laotud postide vahel ja jämedad rippuvad ketid graniitpostide vahel piiravad muinsuskaitsealuse Voltveti mõisa liigirikast parki ja ilmestavad vaadet renoveeritud häärberile.

Sellega on Pärnumaa kutsehariduskeskuse projekt “Voltveti mõisapargi hooldamine ja korrastamine: piirdeaed, paviljon ja pingid” jõudnud lõpule, kuid i-le täpi panemiseks on puudu graniittahukatele toetuvad pargipingid, mille toetusraha SA Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) kärpis. Selle eest rõõmustab terviklahendus silma ja lisab paikkonnale väärtust.

Projekti eestvedaja, Pärnumaa kutsehariduskeskuse Voltveti koolituskeskuse juhataja Piret Koorep mainis, et KIK on mitu korda toetanud looduskaitsealuse Voltveti mõisapargi korrastamist ja parki tutvustavate materjalide loomist.

Eelmisel aastal sai jah-sõna toetuse eraldamine looduskaitseprogrammist pargi jätkuprojektile, mis tugines OÜ Henri Projekti koostatud pargiprojektile. Tööd algasid suvel ja jõudsid lõpule hilissügisel.

“Vanadelt, tuhmhallidelt piltidelt on näha, et peahoonet ümbritsevat pargiala piiras puitlippidest plankudest, tellisepostide vahele paigaldatud tara ning häärberiesiseid graniitposte sidusid omavahel rõhtsad prussid,” rääkis Koorep. Taastamistööde aluseks saidki säilinud fotod.

Lippaia rõhtpuud vastavad Pärnumaa aiatüübile, kunagises Allikukivi töngis põletatud tellistest laotud postid parandati, graniitpostid on sirgeks aetud ja puhastatud. Teetammi alt parki suunduvast Alva ojast kujundatud ovaaltiigi saarele on kerkinud projektiraha eest hilisromantismi ehituslaadile vastav paviljon.

KIK rahastas pargikorrastust 177 013 euroga, kutsehariduskeskus lisas 1100 eurot. Parki hooldavad Voltveti koolituskeskuse töötajad.

Muinsuskaitseamet tunnustas Piret Koorepit ja Pärnumaa kutsehariduskeskust sihikindla ja muinsusteadliku tegevuse eest kultuuripärandi hoidmisel ja korrastamisel. Tunnustus on eelkõige Voltveti mõisa peahoone, pargi, piirdeaia ja aida kui mõisaansambli kestmiseks ja parimatele restaureerimistavadele vastavateks töödeks võimaluste otsimise, leidmise ja andmise eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles