Riigikohus vaatab Kihnu eksvallavanema süüasja uuesti üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannes Leas.
Johannes Leas. Foto: PP

Riigikohus otsustas vaadata uuesti üle Eesti kohtutes algselt pistise võtmises süüdi mõistetud, kuid Euroopa kohtus õiguse saanud Kihnu endise vallavanema Johannes Leasi süüasja.

Leasi kaitsja esitas riigikohtule teistmisavalduse, mis tähendab, et süüasjas on ilmnenud uusi asjaolusid, mis tingivad selle uuesti ülevaatamise, ning riigikohus andis avaldusele menetlusloa.

Euroopa inimõiguste kohus teatas märtsi alguses Leasile, et Johannes Leas ei saanud oma kriminaalasjas juurdepääsu jälitustoimikus olevatele tõenditele ja tema kaitse õiguste tasakaal ei olnud tagatud ka muude meetmetega. "Kaebaja sai tutvuda vaid nende valikuliste jälitustegevuse materjalidega, mille esitas kohtule prokuratuur," tõdes kohus oma otsuses.

Seega ei olnud Euroopa inimõiguste kohtu hinnangul jälitustegevusega saadud tõendite salastamise/avalikustamise otsustamise protseduur vastavuses võrdse kohtumenetluse põhimõttega ega taganud menetlusosalistele võrdseid võimalusi.

Euroopa inimõiguste kohus mõistis Leasile tekitatud moraalse kahju eest välja 5200 eurot, kohtukulude hüvitamiseks aga 3000 eurot.

Pärnu maakohus mõistis Leasi 30. novembril 2007 süüdi pistise võtmises ning karistas teda kahe ja poole aasta pikkuse vangistusega. Lisakaristusena keelas kohus Leasil kolme aasta jooksul töötada avalikus teenistuses. Otsusega nõustus 19. märtsil 2008 Tallinna ringkonnakohus. Riigikohus ei võtnud 6. juunil 2008 Leasi süüasja arutlusele ja sellega jäi mees kõigis Eesti kohtuastmetes süüdi.

Süüdistuse järgi soovis Kihnu vallavalitsus 2005. aasta juuni alguses seoses jaanuaritormi kahjustustega korraldada Kihnu sadama renoveerimiseks piiratud pakkumise ning avalikku pakkumist sadamahoone renoveerimiseks välja ei kuulutanud. Süüdistuse kohaselt pakkus Leas lepingut tööde tegemiseks OÜ Globetrottenile ja nõudis ettevõtja Taivo Luigelt Kihnu sadama taastamistööde õiguse saamiseks tagatisena 45 000 krooni. Lepingu hind ilma käibemaksuta oli 118 560 krooni, millest 75 000 krooni tuli vallavalitsusel tasuda firmale ettemaksuna. Ettemaksust 45 000 krooni viis Luik vastavalt varasemale kokkuleppele Leasile, seisis süüdistuses.

2005. aasta juunis otsustas Kihnu vallavalitsus renoveerida Kihnu muuseumi fassaadi ja piiratud pakkumisel osalemiseks saadeti hinnapäring ligikaudu 15 äriühingule. Leas pakkus süüdistuse järgi Luigele taas võimalust osaleda renoveerimisel ja kindla lepingu saamise tagatiseks nõudis temalt kui Globetrotteni esindajalt 85 000 krooni.

Kokku sõlmisid Kihnu vallavanem ning osaühingu esindajad Luik ja Orav 2005. aasta juuli alguses kolm töövõtulepingut, mille ettemaksuna tasus Kihnu vallavalitsus 217 000 krooni. Ettemaksust 85 000 krooni nõudis Leas pistisena endale, seisis süüdistuses.

Politsei võttis Leasi ja Luige kinni 2005. aasta 5. juulil vahetult pärast meeste kohtumist, mille ajal andis Luik süüdistuse kohaselt vallajuhile üle 85 000 krooni. Süüdistuse järgi sai Leas kahel korral Luigelt tööotsade eest Kihnu saarel kokku 130 000 krooni pistist. Kohtu alla sattus ka Globetrotten kui juriidiline isik, keda süüdistati korduvas pistiseandmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles