Kommentaar: Vanade meistrite väärtuslikud teadmised

, muinsuskaitseameti Pärnumaa vaneminspektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nele Rent.
Nele Rent. Foto: PP

Muinsuskaitseametist vaadatuna ei olegi vahet, milline on omandivorm: kas eraomanik, füüsiline või juriidiline isik, kohalik omavalitsus või riik. Seaduse järgi vastutab mälestise säilimise eest omanik, kes on kohustatud mälestist hooldama ja vajadusel remontima.

Riigi ja kohaliku omavalitsuse asutustel on ehitustöid kavandades pigem rohkem seadustest tulenevaid teadmisi, näiteks dokumenteerimise vajadus, kooskõlastuste ja lubade kohustuslikkus.

Eraomanikel on kindlasti olemas hea tahe, ent vahel jääb neil puudu teadmistest, sest valdavalt rikutakse mälestisi (kui räägime ehitismälestistest) teadmatusest. Ei teata ega osata hinnata detailide ajaloolist või originaalväärtust, ei tunta materjalide omadusi või kasutamisloogikat. Mõnikord saab omanikul tahe otsa, sest enda võimalusi, sealhulgas ideed, aega ja raha, on valesti hinnatud.

Oluline on mõista, et meie ehituspärand oli enne meid ja peaks jääma püsima ka pärast meid. Selleks tasuks ajalooliste hoonete juures teha nii vähe kui võimalik. Üldiselt ollakse aga ambitsioonikad ja tahetakse restaureerida seal, kus piisab hooldamisest. Hoone saab nii vähem kahjustatud ja hilisemad parandused ei ole suured.

Restaureerimistööd ei tohiks alustada enne, kui ollakse tuttav sedalaadi ehitusega või valmis leidma aega sobivate materjalide ja meetodite tundmaõppimiseks. Vanad materjalid tahavad “hingata” ja end “liigutada”, neid ei tohi teha liiga kõvaks, tihedaks, tugevaks.

Algseid materjale ja meetodeid tuleb kasutada seal, kus see on võimalik. Nii on materjali käitumine ette teada ja välditakse ootamatusi, sest ainult samasuguste omadustega uus materjal käitub ümbrusega samamoodi.

Vabaneda on vaja sümmeetria ja sirgete joonte nõuetest, sest vanad majad on kõverad ja silmamõõdu järgi ehitatud.

Dokumenteerida tuleb kõik, mis toimub. Vanu vigu peab vältima ja kasulik on teada, kuidas tehti eelmist remonti.

Restaureerimine tähendab tihti käsitsitööd. See nõuab kutsemeisterlikkust. Tasub omandada teadmisi vanadelt meistritelt. Muinsuskaitseamet saab omanikele pakkuda just teadmisi väärtuste kohta, mis on neile usaldatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles