Kui nohu tikub ligi, aitab vana hea Vietnami salv

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Lõwi apteegi proviisor Kärt Kambla soovitab nohu korral Vietnami salvi õrna kihina salvrätile määrida ja ravimit sealt sisse hingata.
Pärnu Lõwi apteegi proviisor Kärt Kambla soovitab nohu korral Vietnami salvi õrna kihina salvrätile määrida ja ravimit sealt sisse hingata. Foto: Ants Liigus

Praegusel köha-nohuperioodil tasub meeldetuletamist pisikeses punases potsikus Vietnami salv, mis meie apteekides õnneks jätkuvalt saadaval.

Farmatseudid liigitavad selle tugeva lõhnaga salvi, mis tuntud ka kui palsam Kuldtäht, küll alternatiivmeditsiini valdkonda, aga see ei kahanda ravimi tõsiseltvõetavust, sest kes proovinud, see teab, et määre toimib.

Madalat hinda ja ravidiapasooni arvestades võiks Vietnami salv koduapteegis või kotis alati käepärast olla. Pika säilitusaja, laia kasutusala ja toosi väiksuse tõttu on salvi mugav reisilegi kaasa võtta.

Palsami põhikomponendid on mentool, kamper, piparmündiõli ja eukalüptiõli.

Ehkki rahvasuus ringleb jutte Vietnami salvi imepärasest toimest väga erinevate haiguste puhul ja nippe, mil moel idamaist määret kasutada, on samuti rohkem kui üks, tarvitatakse seda enamjaolt pea- ja kõrvavalu leevendaja ning nohurohuna.

Hea nohu vastu

Pärnu Lõwi apteegi proviisor Kärt Kambla ütleb, et tallegi meeldib Kuldtäht eeskätt nohuravimina. Ta soovitab hõõruda seda salvrätile ja ravimit sealt sisse hingata. Samuti võib poetada killukese salvi keeva vee sisse ja aromaatseid aure inhaleerida.

“Tean, et beebidel ja väikelastel kasutatakse salvi nohuravimina nii, et seda tõmmatakse veidi padjale, kust ta magamise ajal ninna aurab,” räägib proviisor.

Pärnu Rüütli apteegi (Südameapteegi) apteeker-nõustaja Mall Mihhailov tuletab meelde tuntud võtet määrida salvi algava külmetuse ja nohu korral varbavahedesse. “Olen oma pojalgi soovitanud salvi suure varba vahele panna ja soojad sokid seejärel jalga tõmmata,” sõnab Mihhailov.

Võib kõik varbavahed ja jalatalla ülemise osagi salviga sisse masseerida.

Kuigi sissehingamisel toimivad palsamis sisalduvad õlid aroomravimitena kogu organismis, tuleks salvi otse nina alla määrimisel olla ettevaatlik.

Mihhailovi sõnade järgi teeb nohu ninaaluse niigi hellaks, rääkimata sellest, et määrde tugev lõhn ärritab silmi. Kui palsamit kinnise nina lahtistamisel tarvitada, hõõruda õhkõrn kiht pigem ninaseljale kui sõõrmete alla.

Samuti ei tohiks salvi limaskestadele ega haavadele lasta.

On arvamusi, et salvist võib tänu mentoolile olla abi sügelemise ja putukahammustusest tingitud nahaärrituse leevendamisel. Kambla hinnangul tasuks seda hammustuskohale kanda vaid siis, kui nahk pole katki kratsitud.

Peavalu puhul on salvist abi, kui ainet oimukohtadele või otsmikule kanda, ja kui kurk teeb häda, siis välispidiselt kurgu piirkonda.

Aromaatsed eeterlikud õlid, kamper ja mentool on paikse ärritava toimega, mis tähendab, et kui Vietnami salvi rindkerele määrida, toimib ta röga lahtistavalt. Kuna laste õrn nahk ei pruugi kanget palsamit taluda, tuleks neil laiali määrimise asemel piirduda peene salvitriibuga rinnal.

Kuidas säilitada?

Kui Vietnami salv mitu aastakümmet tagasi meil müügile tuli, osutus see kohe tohutult populaarseks, ehkki nõukogude ajale omaselt polnud seda alati saada.

Aja jooksul on salvitootjad vahetunud, kuid ravimikarbi kujundus on jäänud peaaegu samaks ja tekitab praegugi mõnusat äratundmisrõõmu.

“Rubla ajal öeldi, et üks viisnurk maksab viis rubla. Kokku maksis salv siis, kui teda polnud saada, 25 rubla, hiljem hind langes,” viitab Mihhailov punase karbi keskel ilutsevale kuldsele pentagrammile, mis vutlaril tänini alles.

Vietnami salvi säilitamissoovitused varieeruvad ravimifirmast olenevalt. Salvi võib hoida külmikus, aga mitte ilmtingimata, sest praegu apteekides müügil olev Kuldtäht peaks tootjainfo kohaselt taluma kuni 35 soojakraadi.

Samal ajal mõjub külmikus hoitud salv trauma saanud kohal jahutavalt.

Kuldtähe palsamiga analoogseid ravimeid on praegu medikamendiriiuleil hulgi, sestap ei torka apteekritel vana hea Vietnami salv soovitamiseks alati pähe. Mihhailovi jutu järgi on üldjuhul nii, et kui nohu-köhaga kimpus olijad on kõik muud rohud-meetmed ära katsetanud ja miski justkui ei aita, ei peeta paljuks varbavahed kollase palsamiga sisse võida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles