Kellel oli õigus?

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnumaa arvamusliidrite lõuna sai Pärnu Postimehe ja Euroopa Parlamendi infobüroo Eestis eestvedamisel tänavu teoks neljandat korda ja teema oli seekord “Kellel on õigus?”.

Muidugi on raske sellele küsimusele vastata, ja kui vastata, siis nii, et vastuse kuulajadki sama meelt oleksid. Teemat lahendasid omamoodi nii europarlamendi saadik Tunne Kelam, Tallinna linnapea Edgar Savisaar, õiguskantsler Indrek Teder kui psühholoog, MMA võitleja Jorgen Matsi. Erilehe Arvajad vahendusel saate ise mõelda, kas olete mõttearendustega nõus.

Laiemalt vaadates ei ole sugugi nii lihtne tõde ja õigust kinni püüda, puuri pista ja sildistada. Anton Hansen Tammsaare kirjutas “Tõe ja õiguse” kolmandas köites nii: “Kõik aimasid, et sõnu ei kuulutata tõe ja õiguse pärast, vaid selleks, et neist oleks kasu. Tõde ja õigus isegi pole muud kui see, mis kasulik.”

Selle “igaühe oma õiguse” leidmise eelduseks ei ole midagi rohkemat ega vähemat kui mõtlemisvõime. Mida enam on vabasid arvamusi, seda parem, ja kui kuuldud arvamused inspireerivad edasi mõtlema, on veelgi parem.

Luuletaja (:)kivisildnikku inspireeris arvamusliidrite lõunal Endla sammassaalis kõlanud Kelami ettekanne ja sellest sündis luuletus, mis võiks omakorda inspireerida Kelamit. Paiguta ühte päeva üks vaidlus, milles peitub üks vastuarvamus, üks nõustumine, üks inspiratsioon ja kolm naeratust, ning see päev omandab mõtte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles