Teeolud võivad oluliselt halveneda

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Libedaga ja lumesajus sõites on oluline õiget pikivahet hoida, et vajadusel aegsasti pidurdada jõuaks.
Libedaga ja lumesajus sõites on oluline õiget pikivahet hoida, et vajadusel aegsasti pidurdada jõuaks. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Maanteeinfokeskus teatas, et prognooside kohaselt tugevneb täna õhtust lumesadu koos tuisuga, mis võib kaasa tuua teeolude olulise halvenemise alates Kagu-Eestist ja keskööst kogu Eestis.

Jätkuva lumesaju, tuisu ja piiratud nähtavuse tõttu on teeolud raskendatud. Arvestada tuleb libedusega kõigil teedel.

Suurematel riigimaanteedel olid teekatted pärastlõunal enne kella nelja tehtud hooldest ja libedusetõrjest valdavas enamuses soola mõju all, mis jätkuva saju tõttu pole andnud kõikjal soovitud tulemust.

Teedel on sõidujäljed valdavas osa lumevabad, kuid kohati libedad. Jälgede vahel, teetelgjoonel, ristmikel on soolalumesegu ja kinnisõidetud lund. Lagedatel teelõikudel on teed kohati jäised ja konarlikud.

Homseid ja nädalavahetuse alguse sõite planeerides tuleks maanteeinfokeskuse soovituse järgi arvestada nii halbade teeolude kui lisaajaga sihtpunkti jõudmisel.

Kuigi teeolud on talvised, tuleb sõidukijuhtidel arvestada, et liikluses osaleb veel sõidukeid, millel on all suverehvid.

Ohutuks liiklemiseks talvistes oludes tuleks varuda aega – seda kulub rohkem nii auto puhastamiseks enne sõidu alustamist kui kindlasti ka teekonna läbimiseks, sest maksimaalkiirusega sõita ei saa.

Teeoludega saab tutvuda maanteeameti kodulehel.

Liigeldes tuleks hoida suuremat pikivahet ja hoidu järskudest manöövritest.

Arvesta tuleb kaasliiklejatega ja hinnata olukorda ristmikel ja ülekäiguradadel, ka kiirendus- ja aeglustusradadel võib olla libe. Peateega ristumisele lähenedes tuleks hakata aegsasti kiirust vähendama.

Tähelepanelik tuleks olla jalakäijate ja teiste liiklejate suhtes.

Arvesta tuleb nähtavusega – seisvast autost väljudes tuleb veenduda ohutuses.

Pikemale sõidule tuleks minna täispaagiga, laetud telefoni ja sobiva riietusega, millega võiks minna ka autost välja. Autos peaks olema taskulamp, lumelabidas, kindlasti hari, jääkaabits ja ohutusvest.

Maanteeinfokeskus tuletab meelde, et suurim lubatud sõidukiirus ei ole kohustuslik, eriti kehvade tee- ja ilmaolude korral.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles