Lavassaare vallavolikogu teeb Audrule liitumisettepaneku

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavassaare vallavanem Ene Täht.
Lavassaare vallavanem Ene Täht. Foto: Urmas Luik

Lavassaare vallavolikogu detsembriistungi päevakorra esimene punkt oli haldusterritoriaalse korralduse muutmine ehk ettepanek Audru vallale alustada liitumiskõnelusi. Seitsmeliikmelise vallavolikogu liikmed andsid sellele oma otsusega rohelise tee.

Lavassaare vallavolikogu esimees, Jõõpre põhikooli õpetaja Ülle Varik ütles, et see oli üksmeelne otsus teadmisega, et paari aasta pärast ei jätku neil enam vahendeid investeeringuteks.

Ettepanekule tuginedes liitub Lavassaare vald Audru vallaga, mille tulemusena Audru vald (378,8 ruutkilomeetrit) suureneb Lavassaare valla (8 ruutkilomeetrit) võrra ja Lavassaare vald kohaliku omavalitsusüksusena lõpeb. Ajalooratas teeb siinkohal tagasipöörde, sest Lavassaare ei ole ajalooline vald, vaid Audru valla koosseisust 1949. aastal moodustatud omaette haldusüksus, Lavassaare alev.

Lavassaare kauaaegne vallavanem, nüüdne volikogu liige Leida Rehtla möönis, et juba 2009. aastal paistis, et omaette jäämine ei ole perspektiivikas.

“Kahjuks jäi asjaajamiseks vähe aega,” põhjendas Rehtla Audru vallavolikogu ettepaneku toonast tagasilükkamist, aga põhjus oli muuski kui napis ajas. “Meil oli kogunenud vabade vahendite reserv, arutasime, et mõistlikul majandamisel saame hakkama. Samuti lootsime, et kohalikele omavalitsustele eraldatava tulumaksu määr taastatakse endisele tasemele, see on 11,94 protsendile, ja tasandusfondi suurendatakse.”

Rehtla teatel on poole tuhande elanikuga Lavassaare vallas hakkama saadud ja asulas on eluks vajalikud taristud uuendatud.

“Kõik kohustused on täidetud, pangalaenu ei ole, kuid praegu on teada, et kohalike omavalitsuste tulubaasi suurendamist ei ole loota ja väheneva elanike arvuga ning sellega seoses kahaneva tulubaasiga omavalitsusel tuleb nüüd tulevikku vaadata ja otsustada,” selgitas Rehtla.

Audru vallavolikogu järgmine istung toimub 10. jaanuaril, siis tuleb arutusele piirinaabrite ettepanek. Seekord on nii, et väiksem tahab suuremaga liituda, kuigi nii 1990. aastate teisel poolel kui ka 2009. aastal lükkas just Lavassaare volikogu tagasi Audru ettepaneku kaotada kahe valla vahel piir ja moodustada üks omavalitsus.

Audru vallas on 5469 ja Lavassaare vallas 514 elanikku. Liitumisläbirääkimiste soodsalt kulgemise korral jõuavad kaks omavalitsust oktoobrivalimisteks ühise vallavolikogu valimisteni. Eelmiste valimistega 2009. aastal liitusid Kaisma ja Vändra vald, moodustus Vändra vald. Varem on maakonnas ühinenud viis omavalitsust, jäänud on 17 valda, üks alev ja kaks linna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles