Pinget aitab leevendada hingamistehnika

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Joogaõpetaja Andres Adamsoni (pildil) käe all võib õppida hingama ja mediteerima: kolme kuu vältel toimuvatel kursustel õpitakse esmalt tundma oma hingamist ja tehakse mitmesuguseid hingamisharjutusi, et tunnetada nende mõju psüühikale ja kehale.

Hingamisharjutused on kasulikud mitmel eesmärgil. Need aitavad toime tulla argieluga: vähendada stressi, lõdvestuda või vajadusel hoopis keskenduda või toonust tõsta.

Hingamistehnikaid võib rakendada teraapiaks: leevenevad ülepinge ja stress, aga ka mitmesugused muud probleemid, teab Adamson. Enesetunnet saab parandada, kui on peavalu, turja- ja õlalihased pinges või üldine energiapuudus. Peale selle toetavad hingamisharjutused vaimset arengut, kel selle vastu huvi.

Joogaõpetaja sõnade kohaselt on teadlikku hingamist idamaades iidsetest aegadest peetud üheks tervise alustalaks ja omaette teaduseks, mis on tuntud sanskritikeelse nime all pranajaama ehk hingamise valdamine.

Miks keskenduda nii tavalisele asjale kui hingamine? Andres Adamsoni jutu järgi on põhiline probleem see, et inimene ei mõtlegi oma hingamise peale. “Kui hakkame oma hingamist uurima, siis märkame, et see võib olla pindmine ja konarlik, katkestustega. Pingutuse korral kiputakse hoidma hinge kinni. Hingamine on väga hea indikaator, mis näitab, mis on toimumas kehas või meeles,” selgitas ta.

Hingamisharjutused annavad lähtekoha keskendumis- ja meditatsiooniharjutusteks.

Joogaõpetaja arvates on inimestel eri keskendumistehnikatest ja hingamisharjutustest tihti vale ettekujutus – arvatakse, et selleks peab liikumatult istuma rätsepaistes kõval põrandal. Tegelikult saab neid tehnikaid praktiseerida mugandatult iga inimene.

Hingamistehnikate puhul ei ole oluline vanus või kogemus.

Kursustel pakutakse teadmisi, millega omal käel jätkata.

Joogaõpetaja Andres Adamson on õppinud joogat Krishnamacharya traditsioonis, ta on õpetanud joogat 12 aastat ja õpib veel joogateraapiat.

Krishnamacharya jooga toetub Patanjali joogasuutratele. See joogasuund kätkeb individuaalset lähenemist. Harjutajat ei suruta mingi “stiili” raamidesse, vaid jooga väga mitmekesiseid vahendeid rakendatakse vastavalt inimese vajadustele ja võimalustele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles