Menüü korda ja naksti 32 kilogrammi kaalust alla

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nüüd ja enne. Uno Kollamaa võttis kaalust alla 32 kilogrammi. Sellega teenis ta eeskätt ära oma laste kiituse.
Nüüd ja enne. Uno Kollamaa võttis kaalust alla 32 kilogrammi. Sellega teenis ta eeskätt ära oma laste kiituse. Foto: Urmas Luik

Pärnu mees Uno Kollamaa (49) elas väheliikuvat elu, sõi, mida juhtus, ja kasvatas niimoodi oma kehakaalu lõpuks 115 kilogrammini. Ühelt maalt sai tal sellisest elust villand ja nüüdseks on mees kaotanud Figuurisõprade abil kehakaalust 32 kilogrammi.

“Mu elus oli aeg, kui oli stress: töö juures valitses käegalöömise meeleolu ja nii ma seal istusin arvuti taga, näksid või kiirsupid ees. Õhtul läksin koju, ajasin jälle portsjoni sisse,” meenutas Kollamaa. “Kui sa ise oma elu ei muuda, ei muutu midagi. Seega, kui on vaja mingeid muutusi teha, tuleb kätte võtta ja teha!”

Tegi Figuurisõprades skandaali

Mees ei salga, et oma osa elumuutuses mängisid kõikvõimalikud internetis levivad tervislikkusest pajatavad artiklid, muuhulgas kevadel Pärnu Postimehe veebiversioonis ilmunud trenniblogi.

Esimese asjana otsustas Kollamaa senise töökoha välja vahetada, et vanast keskkonnast pääseda.

Nüüd tegutseb ta kinnisvarabüroos Uus Maa maakleri ja kütte- ning veesüsteeme müüvas ettevõttes Toru-Jüri müügiesindajana.

“Töökeskkonnast sõltub hästi palju,” kinnitas Kollamaa. “Vanasti oli tööl käimine nagu mingi ebameeldiv kohustus, nüüd on Uus Maas mu ümber fantastilised noored ja aktiivsed inimesed. Kui käid suvepäevadel ja vaatad seal neid sportlikke inimesi, hakkab endal imelik ja tahaks olla selline, nagu on nemad.”

Pärnumaalt Veelikselt pärit Kollamaa oli küll kooli ajal sporti teinud, ent sellest oli tükk aega möödas. Nii otsustas ta pärast internetis tuhlamist liituda hoopis Figuurisõpradega, kus aidatakse kaalu langetada toitumisharjumusi muutes.

“Algul oli mul muidugi tõrge, sest seal on ju enamik naised,” kinnitas Kollamaa. “Olen seal peale enda veel ainult ühte meest näinud. Aga see on valehäbi. Kui naised tahavad end korda ajada, siis miks mehed ei või sama tahta. Ütleks pigem, et vaata, milline sa välja näed, ja siis mine ja tee! Kõik on ju ainult mõtlemises kinni.”

Kollamaa kinnitusel ei võtnud ta Figuurisõpradega liitumist algul siiski väga tõsiselt. “Maksin selle 30–40 eurot ära ja mõtlesin, et vaatan, mis saab,” kinnitas ta. “Kui tuleb maha, tuleb, ei tule – ei ole mul sellest rahast kahju.”

Nii juhtuski, et Kollamaa võttis asjasse hooletult suhtudes esimeste nädalatega hoopis juurde.

“Olin pärast esimesi nädalaid täitsa pahane,” naeris Kollamaa. “Maksin raha ja siis … no kuulge! Ütlesin seal otse näkku, mis sellest asjast arvan. Aga Figuurisõprade mentor Eiri Silivälja oli hästi toetav ja seletas rahulikult asjad üle. Ta rõhutas, kui oluline on jälgida toitumispüramiidi ja kõik punkthaaval üles kirjutada.”

Kui Kollamaa hakkas Figuurisõprade nõuandeid sõna-sõnalt jälgima, tabas teda ennastki väike üllatus, sest ühtäkki kadus kehakaalust nädalaga 3,5 kilogrammi.

Riietele kulus väike varandus

“Toitumisharjumusi pidin põhjalikult muutma,” selgitas Kollamaa. “Enne ei söönud ma hommikul üldse. Nüüd söön. Võileivad ja saia unustasin ära. Menüüsse tekkisid kõik need rukkipalad, hästi palju täisteratooteid. Enne sõin palju magusat, mul oli kodus tohutus koguses šokolaadi, aga selle sokutasin kõik lastele. Ütlen ausalt: söön praegu kolm korda vähem kui varem. Magu ei ole enam harjunud nende suurte portsjonitega. Mingilt maalt tundus uskumatu, kuidas kaal hakkas langema.”

Kollamaa kinnitab, et sai Figuurisõpradelt palju abi.

“Figuurisõprade juures on grupitöö väga oluline,” selgitas ta. “Algul ei saanud ilma selleta üldse. Aga lähed sinna, ühed ja samad näod, saad inimestega tuttavaks ja siis näed neid linnas, pead kinni, ajad juttu. Vahel helistasin Eirile ja küsisin nõu, valehäbi kadus. Minu jaoks on see muutunud juba nagu elustiiliks.”

Et kaalu langusega tekkis Kollamaal energiat juurde ja suurenes liikumisvajadus, soetas ta kevadel jalgratta. “Algul sõitsin ehk kolm–neli kilomeetrit, siis oli võhm väljas,” meenutas Kollamaa. “Suvi otsa olin igal vähegi võimalikul juhul õues ja sügisel ei olnud enam isegi 40 kilomeetrit probleem.”

Sügisel perearstile minnes ei tundnud too enam Kollamaad äragi. Tervisenäitajad olid nagu võluväel korda saanud.

Kui kogu loo juures üldse mõni miinus on, siis pidi nüüdseks 32 kilogrammi kaotanud Kollamaa välja vahetama kogu oma garderoobi. “Kui rasv on ümber, on suvel higistamine nii suur probleem, et ostadki suuremaid riideid, et lahedam oleks,” seletas ta. “Aga praegu lähevad mulle selga riided, mida kandsin pärast sõjaväge. Baltmani vist viisin korraga 700–800 eurot, et ülikond ja särgid välja vahetada. Sa ei lähe ju enam nende lohmakate riietega kuskile. See on paratamatu ja tuleb lihtsalt üle elada.”

Kollamaa on veendunud, et endast hoolimine on iga inimese enda kätes. “Armasta ennast ise ja siis saavad ka kõik muud asjad korda,” kinnitas ta. “Kõigile meestele julgen soovitada: ärge kartke Figuurisõpru. Uskuge, see töötab paremini, kui oskate arvata!”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles