Suurim võlakoormus on Vändra alevil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Rahandusministeeriumi andmetel ületas eelmise aasta kolmanda kvartali lõpu seisuga kohaliku omavalitsuse võlakoormuse 60 protsendi piirmäära kokku 16 kohalikku omavalitsust.

Suurima võlakoormusega oli mullu septembri lõpuks Pärnu maakonna Vändra alev, mille võlakoomus oli 187 protsenti eelarvest.

Vändra alevile järgnesid võlakoormuse alusel Harju maakonnas asuvad Kiili vald 118protsendilise, Loksa linn 113protsendilise ja Viimsi vald 105protsendilise võlakoormusega.

Pärnu linna võlakoormus oli 65 protsenti eelarvest.

Pärnust suurem võlakoormus on veel Mõniste vallal (98%), Keilal (95%), Paidel (94%), Risti vallal (81%), Avinurme vallal (77%), Pärsti vallal (74%) ja Tartul (72%).

Tallinna võlakoormus suhtena eelarvesse oli mullu kolmanda kvartali lõpus 45 protsenti, Tartu linnal 40 protsenti ja Narva linnal 14 protsenti.

Rahandusministeeriumi teatel on tegemist eelmise aasta kolmanda kvartali lõpu seisu andmetega, mis on arvestatud suhtena eelarvesse, mitte suhtena reaalselt laekunud tuludesse, nagu ametlik netovõlakoormuse mõiste ette näeb. Peale selle ei pruugi aasta jooksul tehtavad vahekokkuvõtted kajastada finantstehinguid, mis samuti mõjutavad netovõlakoormuse väärtust.

Kohaliku omavalitsuse üksuse finantsjuhtimise seaduse järgi kehtib praegu kohalikele omavalitsustele 60protsendilise võlakoormuse piirang. Möödunud aasta lõpus võttis riigikogu vastu seadusemuudatuse, millega pikendati omavalitsustele kehtivat netovõlakoormuse suurendamise piirangut 2016. aasta lõpuni.

Vastavalt riigi eelarvestrateegias aastateks 2013–2016 sätestatud põhimõtetele ei tohi üle 60protsendilise netovõlakoormusega omavalitsus võtta ühtegi täiendavat võlakohustust, kuid võib neid refinantseerida või võtta maksepuhkust.

Pärnumaa omavalitsuste võlakoormus*

Vändra alev 187%

Pärnu 65%

Tõstamaa 53%

Audru 38%

Sauga 38%

Saarde 34%

Sindi  31%

Tootsi 28%

Häädemeeste 26%

Are 18%

Halinga 14%

Vändra vald 9%

Varbla 8%

Koonga 1%

Kihnu 0%

Lavassaare 0%

Paikuse 0%

Surju 0%

Tahkuranna 0%

Tori 0%

* Tegemist on eelmise aasta kolmanda kvartali lõpu seisu andmetega, mis on arvestatud suhtena eelarvesse, mitte suhtena reaalselt laekunud tuludesse. Aasta jooksul tehtavad vahekokkuvõtted ei pruugi kajastada finantstehinguid, mis samuti mõjutavad netovõlakoormuse väärtust.

Andmed: rahandusministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles