Koolikell kutsub tundi 42 õpilast

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võimsate harudega tamme seostavad kohalikud president Pätsiga.
Võimsate harudega tamme seostavad kohalikud president Pätsiga. Foto: Urmas Luik

Tahkuranna koolimaja on suuremaks ja laiemaks ehitatud nii, et osa vana hoone raudkivivundamenti ilutseb teepoolses küljes nagu tugi haridusesambale, mis siin on kerkinud järjepidevalt 1830. aastast.


“Siin majas on hea aura, kõik, kes tulevad, ütlevad seda,” räägib Tahkuranna lasteaia-algkooli juhataja Krista Saarse.

Hea aura


Hea aura annavad mõnus madal puitehitis, valged ja põneva lahendusega klassiruumid ning aknad, mille raam ei ole nagu joonlauaga tõmmatud, vaid ülaserv jookseb seinas pool põiki. Selle hoone arhitekt ja sisekujundaja on olnud avara mõttelennuga. Näiteks väljast kaarjana näiva seina taga on kolmnurkne klassituba.

“Meil on käsil suur projekt “Kevad metsas”, mis haarab kõiki õppeaineid, nii matemaatikat, kunsti- kui loodusõpetust,” seletab Saarse teejuhina koridoris, mille aknalaudadel pakatavad klaaspurkides kastani-, vahtra-, kasepungad. Õpilased teevad sellise loodusest etterutanud puhkemise kohta usinasti märkmeid, täidavad kaustikuid ja ootavad, millal saab minna Surju metskonda puid istutama.

Tahkuranna algkool liideti Võiste lasteaiaga 1992. aastal, lasteasutuste ühine juhataja peab ennast jagama nii ühe kui teise vahel. Kui metsatuka varju jäävast koolimajast joonelt võtta, on vahemaa kilomeeter, mere poole.

Kuueklassilises algkoolis ajab tarkust pähe 42 õpilast, peamiselt Tahkuranna, Metsaküla, Piirumi ja Võiste lapsed. Kui nad suurematesse koolidesse edasi lähevad, toob neid tee tagasi tähtpäevadel ja veerandilõpuaktustel.

Pätsi tamm

Kunagised ja eri nimedega siin tegutsenud kooli lõpetajad tarisid masinate abiga 1995. aastal maja ette müraka maakivi, millesse raiutud tähed kinnitavad, et kallimaks kui kullakoormat tuleb tarkust tunnistada. Hariduselu tähis seisis peaukse juures kooli sümboliks olnud Engelmanni kuuse all, kuni 2005. aasta jaanuaritorm sellest ligi 70aastasest ja Tartu ülikooli õppe-katsemetskonnast saadetud istikust puuks sirgunud õuekaunistusest jagu sai.

“Aga meil on siin üks tamm, mille kohta ühed räägivad, et see on Pätsi istutatud, teised, et tema saadetud istik,” tõttab Saarse näitama paljuharulist võimast puud maja Pärnu-poolses otsas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles