Juhtkiri: Liigutame olematut silda

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Mõnevõrra ootamatult on Pärnu Postimehele laekunud ja lugejateni jõudnud märkimisväärne hulk arvamusi, kas ja kui, siis kuhu täpselt ehitada uus, kolmas linnasisene sild üle Pärnu jõe. Tänases ajalehes jätkab teemat Mark Soosaar, kes jõuab järelduseni, et alaku kavandatav sild jõe vasakkaldal millisest tänavast tahes, erilist kasu sellest poleks, küll tooks tulu kesklinna silla ajakohastamine kuni jalakäijate tarvis klaasist tunnelite rajamiseni välja.

Oma eelistustest on leheveergudel viimasel ajal teada andnud linnapea Toomas Kivimägi, kes märkis, et tuleks rohkem tähelepanu pöörata Pargi-Raba sillakoridorile, eksmeerist volikogu aseesimees Väino Hallikmägi, kes soovitab uut silda alustada jõe vasakkaldal Tammsaare puiestee pikenduselt, ja kodanikuühiskonna aktivist Astrid Hindriks, kes näeb Aia tänavalt Raba tänavale viivat silda eelkõige ühissõidukiliikluse kandjana.

Igal ettepanekul, mõttel ja visioonil on oma põhjendus. Need toetuvad personaalsetele eelistustele, ärihuvidele, poliitilistele sidemetele, ühele või teisele uuringutulemusele või jääaugust püütud kala sisikonnale, aga praegusel juhul polegi see nii oluline, sest see kõik on kunagi juba olnud.

Sillakoridori puhul on vahelduva hooga kõik võimalikud variandid läbi räägitud ja vaieldud, tulemuseni ehk otsuseni pole jõutud, aga aeg jookseb. Selleks, et silla ehitamiseks Euroopa raha taotleda, tuleb selgus linna saada. Puhtalt fantaasiavõistlust võib ju taas pidama hakata, omajagu tore seegi, kuid kas köisraudtee või veealuse tunnelini jõudmisest ideetasandil oleks mingit kasu? Ei oleks.

Keeruline on küsimus, kellele peaks otsuse tegemisel toetuma. Visionääride ettekujutused võivad rääkida üht, reaalsed uuringud teist, kuid kõige kasutum on olematu silla lõputu liigutamine. Pealegi leiab liiklustiheduse kasv tõestust iga päev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles