Paljud inimesed käivad praegu pooltõbisena tööl

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk / Postimees

Ükskõik, millise asutuse uksest praegu sisse minna, suure tõenäosusega kostab peagi kellegi köhatus või nuuskamine. Selge märk, et käes on külmetus- ja viirushaiguste kõrgaeg.

CV Keskuse läinud kuul korraldatud uuring näitas, et 86 protsenti inimestest tunnistab haigena tööl käimist. Üks põhjus on kindlasti, et koju jäädes ei saa nad kolm esimest päeva haigusraha. Nii üritatakse viimase võimaluseni tööpostil vastu pidada, samal ajal kolleege nakatades.

Kaupluste müüjad, eriti suurte toidupoodide kassapidajad on nakkushaiguste perioodil ühed ohustatumad töötajad, kes paratamatult peavad päevas kümnete tõbistega suhtlema.

Selveri avalike suhete juht Annika Vilu tõdes, et haiguspuhangud mõjutavad nende tööd märkimisväärselt. “Juhataja peab näitama töö planeerimisel üles ˛onglöörioskusi,” märkis ta. “Praegu on väga palju töötajaid haigena või haige lapsega kodus ning töögraafikute koostamine sellega seoses tõeline väljakutse.”

Tööinspektsiooni töötervishoiu tööinspektor Janika Rõõmus ja tööinspektor-jurist Anne Pärnat aitavad selgitada, mida ütleb seadus haigena tööl käimise kohta.

Töölepinguseadus paneb tööandjale kohustuse tagada töötervishoiu ja tööohutuse nõuetele vastavad töötingimused.

Et paljud töökollektiivid vaevlevad gripiviiruse nähtuste all, peavad nii tööandjad kui töötajad olema hoolivamad enda ja kaastöötajate suhtes. Lihtsaim ja tõhusaim viis gripi ennetamiseks on hügieenireeglite järgimine, soovitasid tööinspektorid.

Kõrgenenud haigestumise perioodil tuleb töökollektiivis vältida ühisürituste korraldamist ja tööandja võiks võimalusel lubada haigusnähtude ilmumisel või kehva enesetundega töötajatel koju jääda või luua nendele ajutised tingimused kodus töötamiseks. Kui kojujäämine ei ole võimalik, tuleks hoida vähemalt meetrilist distantsi töötajate vahel või lühendada lähikokkupuute aega.

Töötaja kohus on tõsise haigestumise korral teiste töötajate nakatamise vältimiseks koju jääda ja teavitada tööandjat haigestumisest. Kui gripitaoliste sümptomitega inimest ei saa teistest eraldada, võib panna talle ette kirurgilise maski.

Haiguste ajal peab töökeskkonnas korraldama iga päev märgkoristust, pesema tööpinnad ja ukselingid ning tuulutama ruume.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles