Galerii: noored pakkusid Pärnus linnarahvale tasuta suppi

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus Martensi väljakul toimus performance “Tasuta lõuna”. Pildil kunstirühmituse eestvedaja Barbara Lehtna.
Pärnus Martensi väljakul toimus performance “Tasuta lõuna”. Pildil kunstirühmituse eestvedaja Barbara Lehtna. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Eile korraldas kunstirühmitus Barbara Lehtna & Co Pärnus Martensi väljakul performance’i “Tasuta lõuna”, mille käigus jagatakse humanitaarkraadiga töötutele tasuta suppi. Ilmekalt näitas noorte mõtteid supipoti juures olev kiri: „Vabandage! Supiks raha oli, leivaks ei jätkunud ...“

Barbara Lehtna sõnade järgi oli nende ettevõtmine inspireeritud viimasel ajal ajakirjanduses ilmunud huminaarharidusega noorte arvamuslugude seeriast, kus ühe põhiteemana on läbi käinud küsimus, kas meie ülikoolides pole mitte humanitaaride „ületootmine“ ja millega nad peaksid pärast kooli lõpetamist tegelema hakkama.

Lehtna märkis, et nende rühmitusel pole kirjalikult neile artiklitele midagi lisada, vaid väljendavad oma mõtteid kunstilise vormi kaudu. Ühiselt loeti eile Martensi väljakul ette eelpool mainitud artiklitest kõlama jäänud olulisemaid mõtteid, riputati üksteisele külge silte kirjadega „humanitaar“ ja „mõttetu kunstiinimene“, arutleti, mida pärast ülikooli lõpetamist tegema hakata. Ja pakuti lähenevat vastlapäeva silmas pidades hernesuppi, mida söödi nii ise kui pakuti uudistavatele linnakodanikele.

See, et kunstirahval supi kõrvale leivaks raha ei jätkunud, läks ühele linnakodanikule nii hinge, et ta kinkis noortele äsja poest ostetud leivapätsi. Kunstirühmituse eesmärgiks on nende endi sõnutsi pakkuda head kultuuri mõtlevale pärnakale.

Aktiivne Pärnu neiu Barbara Lehtna on ise läbi ja lõhki humanitaarharidusega: lõpetanud Tartu ülikooli usuteaduskonna ja tegeleb kodulinna naasnuna siinsete kunstiürituste korraldamisega. Näiteks on ta suvel toimuva uue teatri festivali „De facto“ kunstiline juht ja Pärnu rahvusvahelise teatrifestivali „Monomaffia“ arendusdirektriss.

Lehtna sõnade järgi olid eilse ürituse osalised mitmed peagi ülikooli lõpetavad noored, kes plaanivad lõpetamise järel Pärnusse naasta ja just siin „kanda kinnitada“.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles