Kalev Vilgats: Maksuvabastus, igatahes

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Vilgats.
Kalev Vilgats. Foto: PP

Kui üleriigilise päevalehe majandusajakirjanik kirjutab, et maamaksuvabastus on mõttetu ja soosib ”vaid üksikuid, väga rikkaid majaomanikke“, siis ootaksin tugevamat argumentatsiooni kui vaid rikaste süüdistamine.

Huvitav oleks välja selgitada, kui palju on Pärnus neid majaomanikke, kes mahuvad lahedalt kodualuse 1500 ruutmeetri maa maksuvabastuse alla. Minu kandis Räämal, kus on ülekaalus valdavalt nõukogulikud kuuesajandikused krundid, peaks võitjaid olema üksjagu. 50–60 eurot võiks jääda taskusse. Tegelikult muidugi ei jää, sest üldised kulutused on suurenenud, aga ikkagi. Parem pool muna peos kui tühi koor.

Õigupoolest ei ole neidki elamukrunte päris tasuta saadud ja Pärnu kehva pinnast arvestades on majaomanikud teinud kõvasti maaparendustöid. Ei saa unustada sedagi, et majaomanikel lasub linnas suur osa heakorratöödest – lumerookimisest haljasplatside niitmiseni, sügisesest lehtede riisumisest rääkimata.

Et kallimalt krundilt on 1500 ruutmeetri maksuvabastussumma suurem, on arusaadav. Ent keegi ei keela kaebleval kodanikul soetamast kinnisvara eliitrajooni, siis oldaks samuti ”üksikute, väga rikaste majaomanike“ hulgas.

Seda, et kohalikud omavalitsused väntavad maamaksumäära seadusega lubatud 2,5 protsendini maa maksustamise hinnast, võis oodata.

Karta tuleks uut maa korralist hindamist, mida pole juba mäletamatutest aegadest olnud. Siis võidakse näiteks muuta seadust ja kergitada maksustamise piirmäära praeguselt 2,5 protsendilt kõrgemale. See alles oleks arvestatav hoop kinnisvaraarendusele.

Mul on siiralt kahju eakatest n-ö pärusvalduste omanikest linnas, kelle paari tuhande ruutmeetriste ja suuremate kruntide ajalugu algab sageli eelmisest iseseisvusajast või veelgi varasemast. Tean oma kandis päris mitut sellist.

Need aga, kes on soetanud tuhandete ruutmeetrite suurused megakinnistud tänapäeval, suudavad maksta ka kõrgemat maamaksu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles