ENTRUMi noorte ideed pakuvad üllatusi

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorteprojekti “Ulatame käe läbi meloodia” tiim (tagareas) Kerli Josefin Järvoja, Madis Koit, Laura Luht ja (ees) Keidi Põder ning Gerda Ustimenko korraldab mais Pärnu kontserdimajas heategevusliku kontserdi, mille tulu läheb Pärnu kodutute loomade varjupaigale koertemaja ehitamiseks.
Noorteprojekti “Ulatame käe läbi meloodia” tiim (tagareas) Kerli Josefin Järvoja, Madis Koit, Laura Luht ja (ees) Keidi Põder ning Gerda Ustimenko korraldab mais Pärnu kontserdimajas heategevusliku kontserdi, mille tulu läheb Pärnu kodutute loomade varjupaigale koertemaja ehitamiseks. Foto: Erakogu

Eesti Energia noorte ettevõtlikkuse programm ENTRUM on jõudmas lõpusirgele.

Juba kuu aja pärast toimub Pärnu kontserdimajas ENTRUMi superfinaal “Juhi oma elu ise!”. Sellega päädib viis kuud väldanud inkubatsiooniperiood ehk koolitusprogramm, kus Pärnu-, Viljandi-, Hiiu- ja Saaremaa koolinoored ettevõtjate ning mentorite toel õppisid ja oma ideid arendasid.

ENTRUMi selle hooaja osavõtjate välja käidud mõttevälgatused pärinevad eri elualadelt.

Valdkondade kaupa jaotusid need järgmiselt: teenuste majandus (18), loomemajandus: disain, kino, meedia, teater (10), sotsiaalne ettevõtlus (9), loomemajandus: muusika ja festivalide korraldamine (8), IT ja inseneeria (5), ökomajandus (3).

Kokku tuli 53 projekti, millest neljale viskame pilgu peale.

Kõht soodsalt täis

IT-valdkonda kuuluva „Soodsalt söönuks“ sisuks on veebikeskkond, kuhu koondatakse info poodides leiduva aegumisajale läheneva allahinnatud toidukauba kohta.

Projekti autorid on Pärnu linna ja maakonna koolide õpilased Ketlin Loob, Kristiina Sireli, Merlin Miller ja Janeli Kirikal ning tiimi mentoriks Irina Talviste.

“Soovime oma projektiga juhtida tähelepanu sellele, et inimesed viskavad ära hulga toiduaineid, mida annaks ometi palju ratsionaalsemalt tarbida,” selgitavad “Soodsalt söönuks” autorid. Nad usuvad, et loodav portaal on kasuks eeskätt töötutele, suurperedele, üksikvanematele ja pensionäridele.

Neidudel on käsil veebilehe tegemine ja nad otsivad koostööpartnereid.

Et Eestis juba midagi sellist eksisteeriks, pole “Soodsalt söönuks” algatajad kuulnud.

ENTRUMi viiekuulisest inkubatsiooniprogrammist on tütarlaste hinnangul olnud palju tolku: nad on kohtumistel saanud vihjeid järgmisteks sammudeks ja arendanud oma suhtlemisoskust.

“Kui kõik läheb plaanipäraselt, saab ENTRUMi lõpuks meie projektist toimiv veebileht,” usuvad nad.

Noortekohvik Rüütlisse

Teine projekt, millest juttu teeme, näeb ette Pärnu kesklinna noortekohviku Psst! rajamist.

Kohviku mõtte veduriteks on äsja Pärnumaa kutsehariduskeskuse kokana lõpetanud Kristian Talviste ning Ülejõe ja Koidula gümnaasiumi õpilased Kätlin Sagim ja Laura Rohtlaan.

Kohviku Psst! algatajate soov on luua koht, kus noortel mõnus ja hubane enne trenni või huvikooli minekut aega parajaks teha ning kõht täis süüa.

“Menüüs ei ole mitte tavalised kiirtoidud, nagu friikartulid, pelmeenid ja hamburgerid, vaid pakume tervislikku kõhutäit. Plaan on toota ka tervislikku ja värsket ning taskukohase hinnaga kiirtoitu koolipuhvetitele,” kirjeldavad autorid.

Kohvikusse peaks tulema vabalava, kus toimuvad bändiõhtud ja esinemised.

Kuigi söögikohti ja noortekeskusi on Pärnus teisigi, kinnitavad Talviste, Sagim ja Rohtlaan, et on oma idee põhjalikult läbi mõelnud. Kohvikut luua pole lihtne, mistõttu hoidutakse ettevõtmisega kiirustamast, et mitte põrumisega riskida. Selle potentsiaalne asukoht on neil juba teada.

Et noored plaanivad kohviku Rüütli tänavale rajada, on see hea võimalus tänavat elavdada. On ju olnud palju juttu, et Rüütli on jäänud tühjaks ja kõledaks.

Õpilastele mõeldud toitlustuskoha idee oli olemas enne ENTRUMit, koolitusprogrammis sai mõte viimase lihvi, projekt on nüüd valmis ja autorite kinnitust mööda peagi elluviimisel.

Talviste, Rohtlaane ja Sagimi jaoks pole ENTRUM seega mitte lõpp, vaid alles algus. Nad said siin täpse ettekujutuse, millest alustada ja mille kallal töötada.

Weirdö rõivad ja ehted

Pärnu- ja Hiiumaa tütarlaste Meeli Lepiku, Marie Laanisto, Annaliisa Posti ja Laura Jõe projekt nimega “Weirdö” pakub omamoodi rõivaid ja aksessuaare noortele ja nooremeelsetele.

Idee hargnes neidude jutu järgi lahti meie linnapildis üsna sageli esinevast nähtusest, kus iga teine või kolmas vastutulija kannab täpipealt samasugust püksipaari, jopet või pluusi.

Lahendust sellele “probleemile” nägi Häädemeeste keskkooli õpilane Meeli Lepik kaupluses, kus müüdavaid esemeid oleks kõiki vaid ühes eksemplaris.

Nii sündis idee “Weirdö”, mille nimi tuleneb ingliskeelsest sõnast weird, mis tähendab kummalist või imelikku, aga seda kõige paremas mõttes.

Tüdrukud eestistasid sõna, lisades saarlaste-hiidlaste kombel lõppu ö-tähe. Nende moto on “Ole sina ise, ole Weirdö!”.

Esimesed sületäied enda disainitud särke on piigad juba paaril müügil välja toonud.

Oma trumbiks peavad nad asjaolu, et kogu kaup on nende endi valmistatud või taaskasutatavatest materjalidest ümber tehtud.

Peetakse kinni põhimõttest, et iga toodet on vaid üks. Nii saab ostja olla kindel, et tema seljas on midagi ainulaadset.

Neidude ütlust mööda andis ENTRUMis osalemine neile väga toreda mentori Uudo Laane, kes on viiekuulise inkubatsiooniperioodi ajal suureks abiks olnud.

“ENTRUM aitas meil olemasolevat ideed lihvida ja paremaks muuta,“ ütles Lepik. Laanisto, Post ja Jõe lisasid, et nad said palju uusi sõpru ja mis kõige tähtsam – ENTRUM andis kogemuse ja julguse olla Weirdö.

Weirdö tegemistega saab end kursis hoida suhtlusvõrgustiku Facebook ja blogi kaudu. Järgmiseks soovivad neiud jõuda oma rõivaste ja ehetega reaalse poe asutamiseni.

Kontsert toetab loomi

Pärnu- ja Viljandimaa kooliõpilase projekt “Ulatame käe läbi meloodia” toob 9. mail Pärnu kontserdimajja heategevusliku kontserdi, mille tulu läheb Pärnu kodutute loomade varjupaigale uue koertemaja ehitamiseks.

Ürituse peaesineja on menubänd Põhja-Tallinn, üles on lubanud astuda ka lauljatar Rosanna Lints. Kolmanda artistiga läbirääkimised käivad.

Tiimi kuuluvad Madis Koit, Laura Luht, Kerli Josefin Järvoja, Gerda Ustimenko ja Keidi Põder, nende mentor on Margit Suhhostavets.

Noored on oma plaaniga juba päris kaugele jõudnud. Neil on kokkulepe veel kohaliku tantsugrupiga, kes esitab kaks tantsunumbrit, peale selle on jah-sõna saadud meediakanalitelt, mis ettevõtmist kajastavad. Olemas on reklaamikohad internetis ja kaubakeskustes.

Mis asi on ENTRUM?

* ENTRUM on Eesti Energia algatatud ja koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning Eesti kaubandus-tööstuskojaga ellu viidav üleriigiline noorte ettevõtlikkuse arendamise programm.

* Pärnus mullu sügisel alanud ENTRUMi eesmärk on pakkuda Pärnu-, Viljandi-, Hiiu- ja Saaremaa 500 koolinoorele võimalus viia ellu oma lennukaid mõtteid.

* 14–19aastased noored saavad siit praktilisi teadmisi ja kogemusi projekti algatamise ja elluviimise kohta ning kohtuvad oma huvivaldkonna tipptegijatega.

* Noortele õpetatakse, kuidas käivitada ja ellu viia oma projekt, kuidas leida meeskonnakaaslasi ja partnereid. Algteadmisi jagatakse ettevõtluse, turunduse ja finantseerimise kohta.

* Oma ideed kirja pannud tiimid pääsesid ENTRUMi inkubatsiooni ehk viiekuulisesse koolitusprogrammi, mida juhendasid tegutsevad ettevõtjad.

* Noored saavad kasutada oma idee arendamiseks ja käivitamiseks noortekeskuste infrastruktuuri, maakondliku arenduskeskuse tuge ja taotleda stardikapitali noortealgatuste fondilt.

* Koolitusprogramm kulmineerub ideekonkursiga „Olen ettevõtlik!“, mille peaauhinna võitja pääseb EASi mentorlusprogrammi.

Andmed: ENTRUM, Pärnu Postimees

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles