Endla „Janu“ mängitakse täna Saksamaal Heidelbergis

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla teatri etendus "Janu". Esiplaanil näitleja Ago Anderson.
Endla teatri etendus "Janu". Esiplaanil näitleja Ago Anderson. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Täna õhtul mängitakse Saksamaal Heidelbergis kaasaegse dramaturgia turul-festivalil „Stückemarkt 2009“ Endla teatri lavastust „Janu“.


2.-10. maini toimuv "Stückemarkt" on üks huvitavamaid kaasaegse dramaturgia festivale Saksamaal, mis tänavu leiab aset 26. korda. Saksa dramaturgia kõrval esitleb festival igal aastal ühe välisriigi tänapäevast dramaturgiat. Sel aastal on "Stückemarkti" nn Euroopa-külaline Eesti, teatas Endla teatri avalike suhete juht Katrin Ruus.



Näidendid, mis välja valitakse, pääsevad võistlusprogrammi dramaturgidest, kirjanikest, teatritegijatest ja ajakirjanikest koosneva žürii sõela kaudu, mis tagab programmi kõrge taseme.



Eesti esitas turule üheksa näidendi saksakeelsed sünopsised ja katkendid, millest žürii valis lõppvõistlusele kolme autori tekstid: Jim Ashilevi "Portselansuits", Andrus Kivirähki "Aabitsa kukk" ning Urmas Lennuki "Boob teab".



Kokku pääses lõppvooru üheksa autorit, kelle tekstid loetakse ette täismahus ning kelle vahel läheb jagamisele neli auhinda kogusummas 23 500 Eurot.



Eesti tekstide tõlkija on Irja Grönholm, kes äsja võttis vastu kultuurkapitali 2008. aasta tõlkeauhinna.



"Stückemarkti" teatriprogrammi raames toimub 22 esiettekannet, "Noore lavastaja foorum" ning külalisesinemised kolmelt Eesti teatrilt kolme algupärandiga: "Endla" lavastusega "Janu", "Ugala" lavastusega "Poks" ning nuku- ja noorteteater lavastusega "Nukumängu ABC".



Lavastused mängitakse eesti keeles saksakeelsete subtiitritega, lavastustele järgnevad truppide kohtumised publikuga.



Lavastused valis välja festivali kunstiline juht Axel Preuss, kes külastas Eestit veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles