Tallinn plaanib Pärnumaal asuva Illuste mõisa müüki

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illuste mõisa peahoone.
Illuste mõisa peahoone. Foto: Henn Soodla

Tallinna linnavalitsus kavatseb esitada linnavolikogule Pärnumaal Varbla vallas Paatsalu külas asuva Illuste mõisa kinnistu müügi otsuse eelnõu.

Illuste mõisa kinnistu pindala on 10,15 hektarit. Kinnistu maakasutuse sihtotstarve on ühiskondlike ehitiste maa. Linnavolikogu otsuse eelnõu kohaselt pannakse kinnistu enampakkumisele alghinnaga 105 000 eurot, teatas Raepress.

Illuste mõis asub Pärnust 57 kilomeetri kaugusel. Kinnistu on merest umbes 900 meetri kaugusel, lähiümbruses paiknevad talumajad ja hoonestamata kinnistud.

Spordibaasina kasutatav Illuste mõisa kinnistu läks omandireformi tulemusena 2000. aastal Tallinna linna omandisse ja see anti Tallinna spordi- ja noorsooameti käsutusse.

Tallinna linnavalitsus on jõudnud arusaamisele, et kinnistut koos mitmete rajatiste ja mõisahoonega ei ole otstarbekas senisel viisil edasi kasutada ja laagrikompleks ei ole linna valitsemiseks ega muude linna ülesannete täitmiseks vajalik.

Mõisahoone on amortiseerunud ja vajab suuremahulisi investeeringuid. Hoone säilimiseks on vajalik katuse ja seinte remont, välisroovituse antiseptimine ja keldrist sademevee äravoolu ehitamine.

„Enampakkumise tulemusel mõisakompleksile võimeka investori leidmisel tekiks atraktiivse vaatamisväärsuse ja teenusepakkuja näol piirkonda lisaväärtus,“ ütles abilinnapea Eha Võrk.

Kinnistul asuvad mõisa peahoone, abihoone, elamu, puhkemaja, kuur, kelder, pesuruum, pumbamaja, 20 telkmaja ja 19 puittelki ning väravpalliplats, korvpalliplats ja katusealune (kokku 50 ehitist).

Illuste mõisa peahoone, Illuste mõisa talli-tõllakuuri varemed ja Illuste mõisa park on tunnistatud kinnismälestisteks. Mõisa peahoone on juugendlik vahvärkehitis. Hoone on looduslikust kivist, võlvitud keldrikorrusega madalvundamendil, puidust välisseinte ning vahe- ja katuselagedega, lihtkrohvitud välisseinte ja eterniidist katusekattega. Esimesel korrusel asuvad vestibüül, saal, köök, söögituba, käimla ning katusekorrusel trepihall, toad ja väljaehitamata pööninguosa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles