Juhtkiri: Rahvuslik meepott, rahvuslik tõrvatilk

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Käesolev nädal võinuks olla selle mõiste kõige paremas mõttes rahvuslik. Esmaspäeval meenutati üle Eesti märtsiküüditamise ohvreid, täna on sümboolne pööripäev, mil Eesti nüüdne iseseisvusaeg ületab kestuselt eelmist. Nädal päädib ülestõusmispühadega, millel on väga suur tähtsus ja tähendus kristlikus traditsioonis, kuid märgib kõigile siinsel põhjamaal sageli kevade tegelikku algust.

Paraku ei saa üle ega ümber sellest, mis juhtus Pärnus üleeile õhtul märtsiküüditamise mälestuspäeva ja priiuse põlistumise päeva vahel. Isamaa ja Res Publica Liidu liikmete eestvõttel toimunud mälestusküünalde süütamine Martensi väljakul päädis sellega, et veel põlevad ja mälestust ning lootust sümboliseerivad küünlad lükati kopaga kokku ja heideti pealtvaatajate pilgu all prügikonteinerisse.

Üle Eesti põhjustas Pärnus toimunu imestust, pahameelt ja õõva, seda enam, et tekkis paralleel 1949. aastal toimunud küüditamisega. Toimunu kohta võttis sõna president Toomas Hendrik Ilves: „Mul on häbi ja piinlik, et märtsiküüditamise aastapäeva südamlik mälestusüritus Pärnus lõpetati sellisel äärmiselt ebameeldival viisil.“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles