Kohus peab hakkama mõrvasüüdistust uuesti arutama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Pärnu maakohus peab sel nädalal alustama otsast peale protsessi kahe noormehe üle, kellel lasub süüdistus mehe jõhkras mõrvas.

Pärnu maakohus karistas tunamullu 12. detsembril 1992. aastal sündinud Martin Meriranda mõrva ja kehalise väärkohtlemise eest kaheksa aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega, 1981. aastal sündinud Kardo Kruusmaa pidi aga sama süüdistuse eest vastu võtma 12aastase vangistuse.

Oma süüd protsessi algusest peale eitanud noormehed viisid kaasuse Tallinna ringkonnakohtusse, kuid teise astme kohus leidis mullu 5. märtsil, et maakohtu otsus on igati pädev ja selle muutmiseks puudub alus.

Seejärel viisid kaitsjad süüasja riigikohtusse, mis otsustaski mullu novembris varasemad lahendid tühistada ja saata kaasuse maakohtusse uueks arutamiseks. "Kriminaalasjas olulise tunnistaja kohtuistungile kutsumata jätmise ja tema varem antud ütluste avaldamisega on oluliselt rikutud kriminaalmenetlusõigust. Eeltoodu alusel tühistab riigikohus Tallinna ringkonnakohtu ja Pärnu maakohtu otsuse ning saadab kriminaalasja Pärnu maakohtule uueks arutamiseks teises kohtukoosseisus," märkis riigikohus.

Korrakaitsjad said veretöö kohta teate 2009. aasta ööl vastu 16. veebruari kella 1.50 ajal, kui Pärnumaal Kaismal leiti ühest talust 52aastase mehe peksmisjälgedega surnukeha.

Politsei alustas juhtunu asjaolude selgitamiseks kriminaalmenetlust ning pidas vahetult pärast surnukeha avastamist kahtlustatavatena kinni Meriranna ja Kruusmaa.

Kohtueelse uurimise lõppedes esitas prokuratuur neile süüdistuse mõrvas, mille eest näeb karistusseadustik süüdimõistmisel ette kuni eluaegse vangistuse. Nooremale süüalusele ei saanuks kohus mõista siiski kümneaastasest vangistusest rangemat karistust, kuna ta oli kuriteo sooritamise ajal alaealine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles