Jaan Aps: Mitmekülgne vabakond on võimsam

, Heateo Sihtasutuse juhi kohusetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Aps.
Jaan Aps. Foto: PP

Eesti vabakonna saavutuste sümbol on „Teeme ära!“ prügikoristustalgud, mis nüüdseks on levinud peaaegu sajasse riiki. See idee poleks kunagi sündinud, kui kokku oleksid jäänud tulemata väga erineva taustaga inimesed, kellest mõni oli insener, mõni looduskaitsja, mõni turundaja.

Pahatihti peetakse vabakondlikke tegevusi mingit kitsast tüüpi inimeste pärusmaaks, jääb mulje, et vabakonnas on ehk sellised humanitaari kalduvustega korraldajad. Nagu matemaatikul, füüsikul või mehaanikul ei olekski ühiskonnale midagi öelda ega anda.

Seda nägemust kipuvad teinekord alateadlikult soosima needki, kes kodanikuühiskonnale raha jagavad. Loomulikult on lihtsam jagada raha neile, kes on harjunud küsima ja teavad, kuidas täita tabeleid ja vastata küsimustele. Sellisel juhul toimub paratamatult raha liikumine ühetaoliste inimeste ringis. Sellises ringis on paraku oht paigalseisuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles