Ago Anderson pälvis kiidusõnu

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ago Andersoni osatäitmine pälvis Saksamaal Heidelbergis toimunud festivalil tähelepanu.
Ago Andersoni osatäitmine pälvis Saksamaal Heidelbergis toimunud festivalil tähelepanu. Foto: Ants Liigus

Saksamaal Heidelbergis mängiti 6. mail tänapäeva dramaturgia turul-festivalil “Stückemarkt 2009” Endla teatri lavastust “Janu”.


Stückemarkti festival on üks huvitavamaid dramaturgiafestivale Saksamaal, mis toimus 26. korda. Saksa dramaturgia kõrval esitleb festival igal aastal ühe välisriigi tänapäevast dramaturgiat. Tänavu oli Stückemarkti Euroopa külaline Eesti.



Fookuses olid eesti autorid ja näidendid: Viljandi Ugala “Poks”, autor Ott Aardam; Endla teatri “Janu”, autor Martin Algus; Eesti nuku- ja noorsooteatri “Nukumängu ABC”, lavastaja Jevgeni Ibragimov. Ette loeti Andrus Kivirähki “Aabitsa kukk”, Jim Ashilevi “Portselansuits” ja Urmas Lennuki “Boob teab”.



“Aabitsa kuke” eest sai Kivirähk Euroopa autori tiitli, “Portselansuitsu” tunnustati auhinnaga “Innovatsioon 2009”. Publiku sooja vastuvõtu pälvisid festivalil kõik Eestit esindavad tekstid ja tegijad.



Stückemarkti teatriprogrammi raames toimus 22 esiettekannet, noore lavastaja foorum ja külalisesinemised kolmelt Eesti teatrilt kolme algupärandiga: Endla lavastusega “Janu”, Ugala lavastusega “Poks” ning nuku- ja noorteteater lavastusega “Nukumängu ABC”.



Lavastused mängiti eesti keeles saksakeelsete subtiitritega, lavastustele järgnesid truppide kohtumised publikuga. Lavastused valis välja festivali kunstiline juht Axel Preuss, kes külastas Eestit selle aasta veebruaris.



Endla teatri dramaturg Triinu Ojalo rääkis, et lavastust “Janu” mängiti Heidelbergis täissaalile ning sakslaste vahele olid end publikusse ära mahutanud kohalikud eestlased: eeskätt üliõpilased ja NATO ohvitserid. Vastuvõtt oli soe ja elav, aplaus ei tahtnud kuidagi katkeda. Pärast etendust toimus kohtumine publikuga, kus teatrirahvale esitati küsimusi.



Sakslaste huvi äratas eelkõige lavastuse teema: miks tunneb peategelane Armin oma elus nii suurt tühjust, kuigi tal on pealtnäha justkui kõik olemas? Meil tuli siis natuke pajatada oma ühiskondlikust situatsioonist ja eestlaste olemusest.



Uuriti eestlaste ja alkoholi seoseid. Teema võttis vaimukalt kokku näitleja Lauri Kink: ameeriklased lähevad esimese murega psühhiaatri juurde, eestlased võtavad klaasikese.



Ago Andersoni Armini rolli kohta oli veel mitu päeva kiidusõnu kuulda, märkis Ojalo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles