Juhtkiri: Väärt öö

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Tänasele päevale satub kokku kaks olulist ja toredat sündmust. Esiteks tähistatakse Pärnus ja Tartus Johann Voldemar Jannseni 190. sünniaastapäeva ning teiseks on täna südaööni tasuta avatud kõik Eestimaa muuseumid, sest esimest korda leiab aset üle-eestiline muuseumiöö. Mõlemad sündmused, üks veidi väiksem, teine suuremahulisem, on oma olemuselt sarnased, tuues tänapäeva inimestele ajalugu veidi lähemale.


Jannseni pärandit on võimatu üle hinnata. Nagu kirjutab tänases Pärnu Postimehes Eesti keele kaitse ühingu juhataja Reet Vääri, oli Jannsen hea rahvakeele tundja, eesti koorilaulu edendaja, tõlkelaenulise jutu- ja luuleloomingu, vähenõudlike naljamängude ning Eesti hümni “Mu isamaa, mu õnn ja rõõm” teksti looja, keda võib õigustatult pidada eesti rahvuse vaimseks isaks. Vääri on üks neist, kes igal aastal 16. mail Jannseni sünniaastapäeva tähistamisel osaleb. Tänagi mälestatakse Jannsenit Taaralinnas kõnekoosoleku ja küünalde süütamise ning laulmisega Raadi kalmistul, kuhu Postipapa maetud on.



Traditsiooniliselt meenutatakse Pärnumaa suurt poega Pärnuski ja sedakorda uhkemalt kui kunagi varem. Kell 18 algavad üritused Rüütli tänaval papa Jannseni kuju juures ja seejärel antakse Rüütli platsil üle tänavune Jannseni preemia. Pärnu Postimehel on suur rõõm kolleeg Grete Naaberi üle, kellele Jannseni preemia tänavu anti.



Jannsenile pühendatud õhtupoolik läheb täna sujuvalt üle muuseumiööks, mille puhul toimub Koidula memoriaalmuuseumis simman, esineb Doris Kareva ja kohal viibivad Pärnumaa väikemuuseumide esindajad. Samal ajal on Pärnumaal südaööni tasuta avatud Pärnu muuseum, Pärnu uue kunsti muuseum ja Eesti muuseumraudtee Lavassaares. Arvestades, et kõige eest peab maksma, pakub muuseumiöö hindamatu võimaluse saada meie ajaloost osa täiesti tasuta. See on väga palju väärt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles