Eesti parima toiduaine tiitli pälvis marineeritud angersäga

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marineeritud angersäga.
Marineeritud angersäga. Foto: Pärnu Postimees

Konkursi "Eesti parim toiduaine 2013" võitis M.V. Wooli marineeritud angersäga. Parimaks mittealkohoolseks joogiks valis žürii Pai kookose-ananassi smuuti ja alkohoolseks joogiks Vana Tallinna Winter Spice'i. Parim toit tervise jaoks on Leiburi Kaerasüda.

Valdkonna ekspertidest ja teistest toiduga kokkupuutuvatest asjatundjatest koosnev žürii hindas toodete puhul nii maitset, lõhna ja konsistentsi kui ka toote tervislikkust, välimust, pakendit, uudsust ja müügiedu.

Tänavu konkureeris võidutiitlile rekordiline arv uudistooteid ehk kokku 140, mis on 26 võrra enam kui mullu. „Konkursile esitatud tööde tase on aasta-aastalt aina kasvanud – paljud võidutooted said 60 võimalikust üle 50 punkti,“ ütles konkursi korraldanud toiduliidu juhataja Sirje Potisepp tulemust kommenteerides.

„On märgata, et tööstused liiguvad aina enam toodete tervislikkuse suunas – kuigi Euroopas on jätkuvalt lubatud mitmed tehismagustajad ja -värvained, ei sisaldanud suur hulk konkursitooteid neid üldse või ainult minimaalselt. Väheoluliseks ei saa pidada, et ka vähendatud soola- või rasvasisaldusega toodete puhul on suudetud tagada hea ja tervislik maitseelamus,“ lisas Potisepp.

M.V. Wooli marineeritud angersäga pälvis eriauhinna peakokkade žüriiltki. „Olen kalatoodetest ammu midagi põnevat oodanud,“ tõdes Eesti peakokkade ühenduse president Rudolf Visnapuu. „On paradoksaalne, et ühelt poolt oleme mereriik, aga samas armastame palju liha süüa, sest kala kipub olema kallis ja valik enamasti nadi, võrreldes lihaga. Angersäga on hea maitsega, purgi suurus ideaalne ja kala ise niisugune, mida poelettidelt niisama ei leia.“

Eesti parimad toiduained varasematel aastatel

1994 Võideks – AS Põlva Piim

1995 Virsikujogurt – Tallinna Piimatööstuse AS

1996 Karamellijäätis Jäälill – Tallinna Külmhoone AS

1997 Töödeldud tükiliha Rüütliroog – AS Adavere Lihatööstus

1998 Maitsestamata jogurt – Tallinna Piimatööstuse AS

1999 Aprikoosi ja Maasika kohupiimadesserdid – AS Mulgi Meier

2000 Taimeõli Olivia - AS Werol Tehased

2001 Seeria hapupiimajook HAPS: Vaarika Haps, Metsamarja Haps, Metsmaasika Haps – Meieri Tootmise AS

2003 Grill-lõhe – AS Paljassaare Kalatööstus

2004 Paneeritud fileepalad brokoli ja juustu kastmega – AS Paljassaare Kalatööstus

2005 "Tere" AB Rukkileiva BIOJOGURT – Tallinna Piimatööstuse AS

2006 Saku „Kuld” – AS Saku Õlletehas

2007 Mumuu funktsionaalne dessert – kirsi – OÜ Põlva Piim Tootmine

2008 Täidetud ahjukana õunte ja ploomidega – AS Tallegg

2009 ELA 100% täistera mitmeviljasai – AS Leibur

2010 Fazeri Must seemneleib – Fazer Eesti AS

2011 Saib – AS Leibur

2012 Rukkileivakattega ahjukael – AS Rakvere Lihakombinaat

Andmed: Eesti toiduliit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles