Indrek Peedo: Väärin muud ehk südalinna tänavatest ja parkimismajast

, Pärnu Keskuse juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Keskuse juhatuse liige Indrek Peedo.
Pärnu Keskuse juhatuse liige Indrek Peedo. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Lugedes 14. mai Pärnu Postimeest, tuli tahtmata meelde legendaarse ansambli Apelsin muusikapala “Väärin muud“. Tõepoolest, väärin muud, kuid aina löövad, kas tead!


Palju on räägitud ja arutatud parkimise ja tänavate ehituse teemadel Pärnu südalinnas. Kahjuks pole siiani ükski ajakirjanik soovinud süüvida protsesside tegelikku kulgu. Lihtsam on paisata paberile negatiivse alatooniga uudis kui süveneda ja kirjutada asjadest emotsioonideta ning positiivses võtmes.



Väljakust ja tänavatest


5. septembril 2007 sõlmisid Pärnu linnavalitsus ja viis erafirmat kokkuleppe Aida ja Põhja tänava ehitamiseks ning renoveerimiseks. Enne, juba 19. juunil 2007, oli Pärnu linnavolikogu otsustanud, et lubab linnavalitsusel võtta varalisi kohustusi eelnimetatud tänavate renoveerimiseks ja ehitamiseks kaheksa miljoni krooni eest. Tänavate ehituseks ja uuenduseks kokku arvestati kuluvat 16 miljonit krooni, millest kaheksa miljonit ehk pool rahast pidi tulema erainvestoritelt ja pool linnalt.



Lähtudes sõlmitud kokkulepetest, korraldati arhitektuurivõistlus, mille võitis OÜ KavaKava võistlustöö “Palgiparvetajad“. Võidutöö avalikustati Pärnu kontserdimajas, kus kõigil oli sellega võimalik tutvuda. Tähelepanuväärne on see, et avalikustamise perioodil ei laekunud ühtegi ettepanekut töö muutmise või tühistamise kohta.



Pärnu Postimees on kulutanud hulga trükivärvi, kirjutades Hommiku 2a kinnistu renoveerimisest, ja viidanud mingitele hämaratele diilidele arendaja ja linna vahel. On spekuleeritud teemal, kellele seda linnaväljakut vaja oli.



Tunnistan ausalt, et Pärnu Keskuse arendajatel ei ole tänavate ehitust ega renoveerimist sellises ulatuses tarvis. Meil olid olemas kõik torustikud ja liitumised.



Tänavate ehitus oli ja on linna üks peamisi kohustusi. Kuid meie, omades missioonitunnet ja olles sidunud end kokkulepetega, läksime edasi ja vahetasime renoveeritavatel tänavatel välja kõik torustikud, katendid. Samuti paigaldame uue tänavavalgustuse. Me ei mõelnud seda tehes sellele, et lihtsaim viis võiks olla kokkuleppest taganemine.



Teadnuks me ette, kui palju energiat võtab kas või mõnele linnaametnikule tänavate ehituse projekti selgitamine ja kooskõlastuste ning lubade saamine, poleks eraettevõtjad sellist projekti koostöös linnaga isegi mõttes kaalunud.



Ajakirjanikud on loonud kuvandi, nagu oleks täiesti loomulik see, et eraettevõtja ehitab oma raha eest linnatänavaid. Kallid sõbrad, nüüdseks on linna lubatud kaheksast miljonist järele jäänud vaevu neli ja tänavate ehitust rahastab sisuliselt üks erafirma - OÜ Aida Partnerid!



Seega oleks meil põhjusi lepingust taganeda küll ja küll. Kuid kas see oleks lahendus? Meie arvates mitte. See nulliks töö, mille on teinud need inimesed, kes siiani on võidelnud selle eest, et Pärnu südalinna tänavad saaksid renoveeritud ja korda.



Avaldan siinkohal suurimat tänu ja lugupidamist tänavate ehituse projektijuhile Harri Karulale, kelle entusiasmita jäänuks paljud lahingud võitmata. Loomulikult tänan neidki Pärnu linnavalitsuse liikmeid ja ametnikke, kes on olnud väljas linna huvide eest ning toetanud tänavate renoveerimist, vaatamata mõne Akadeemia tänaval asuva kõrge ametniku arusaamatule vastuseisule. Leian, et juuni teises pooles, kui tänavate ehitus lõpeb, oleks aeg anda linnarahvale lugeda üks hea uudis: tänavad on valmis!



Parkimismajast


Nüüd paljude meie oponentide meelisteema juurde. Ajakirjandusest on jäänud mulje, et OÜ Win Marketsit on tabanud lotovõit ehk parkimismaja ehituseks hoonestusõiguse konkursi võitmine. Jah, see võis konkurssi võites sedasi näida, kuid praeguses majandussituatsioonis tundub kinnisvara arendamine Kolgata teena.



Millegipärast on ajakirjanikud jätnud täiesti tähelepanuta parkimismaja ehituse protsessi: kuidas ja kui suure hilinemisega väljastati parkimismaja ehituseks vajalikud ehitusload ja millises staadiumis on parkimismaja detailplaneering.



Küll on hea kirjutada, et parkimismaja ehitusel ei tehta töid juba pool aastat, ning mööduvad ehitusmehed teavad täpselt rääkida kaklevast tellijast ja ehitajast. See tuletab meelde rahvatarkuse, et kui soovid haiglas olles teada täpset diagnoosi, küsi seda sanitarilt, mitte arstilt, sest sanitarid on kõige paremini eluoluga kursis.



Kulla ajakirjanikud, parkimismaja ehitus käis veel märtsis, samuti ei ole tellijal ega ehitajal omavahelisi probleeme. Teame kõik, et parkimismaja detailplaneering on saanud kriitikanooli meie headelt naabritelt, kes küll reklaamivad oma klientidele parkimiskohtadena sedasama parkimismaja, mille vastu nad vaided esitasid.



Tänini on lahendamata detailplaneeringu saatus, seda suuresti taas Akadeemia tänaval asuvate ametnike tõttu, kellest mõni on otsustanud kasutada parkimismaja kuldset teemat, sukeldumaks sügisesse poliitellu. Kuid detailplaneeringuta pole kindel kasutuslubade väljastamine ega seegi, et keegi kuuendat korrust likvideerima ei tule.



Oleme investeerinud parkimismaja ehitusse ligi 93 miljonit krooni. Ehituse lõpetamiseks on vaja investeerida veel ligi 30 miljonit. Milline ettevõtja võtab sellise riski, et investeerib projekti, millele ei pruugi saada kasutusluba? Rääkida sellises olukorras ettevõtjapoolsest usalduse murdmisest on vale ja sobimatu.



Olen kindel, et sügiseks on Pärnu südalinn omandanud sootuks uue näo ja kõikidel pärnakatel ning külalistel on siin hea olla. Seniks soovin kõigile meeldivat Pärnu suve ja hoidke pea külm!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles