Ivari Padar: Paneme isetehtud traktorid raamatusse!

Ivari Padar
, Euroopa Parlamendi liige, Sotsiaaldemokraatlik erakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivari Padar.
Ivari Padar. Foto: PP

Vahel on õige valus vaadata, kuidas mõni inimesi aastaid truult teeninud põllutööriist on oma viimsel teekonnal vanarauaplatsile sulatusahju toodud. Ajaloo säilitamise suhtes tundliku inimesena on mul seda üpris valus kaeda, aga eks elu läheb ikka omasoodu edasi.

Eriti valus on, kui vanaraua hulka on sattunud mõni esivanemate meisterdatud raudruun, juppidest kokku sobitatud kohapealse inseneritarkuse kehastaja. Eks 70-80ndatel olid oma põllulapi harimise võimalused ehk see, mida adra ette seada, õige piiratud: tellida kas ametlikult või mitteametlikult „pooliku“ eest majandi traktor või kasutada majandi hobust – seada eite-taati vaoajaja rakkesse.

Igal juhul on tänapäeva põlvkonnale juba päris raske seletada, mis kärbes meie esivanemaid küll hammustas, et nad ise kodus traktoreid valmis keevitasid ja miks tarvilikku riista poest ei ostetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles