Külatalgud Pärnumaal tõid kokku hulga lapsi ja noori

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna varasel ennelõunal võis Pärnust Seljametsa kaudu Surju ja Soometsa suundudes näha siin-seal koduaedades askeldavaid inimesi: kes kaevas maad, kes lõhkus puid, kes riisus aiaääri. Jõekaldail õngitsesid kalamehed.

Sisemaale suundudes tõusis termomeeter juba 16 soojakraadini. "Teeme ära!" talguliste kogunemiskohtadest andis märku lõkkesuits või aiakärud-traktorid.

Reiu ja Pärnu jõe suudmel asuva Kiviaja õpperaja ning Pärnu jõe kallasraja ümbruses välja kuulutatud talgutele oli saabunud kümmekond Paikuse elanikku koos lastega. Kärud täitusid kiiresti ajupuude ja okstega ning vägesid juhatnud Maive Riismandel nentis, et maikuus paigaldatakse paadisillad. Paikuse vallal on õpperajaga suured plaanid ja need on praegu alles arendamise järgus. Prahi alt puhastati välja käänulise õpperaja ääres maapinna sees asuvad valgustid, mis pimedas nüüd rada toredasti valgustavad.

Surju vallas Metsaääre külaplatsil riisusid naised mutimullahunnikuid tasaseks ja mehed hakkasid just vedama lehtla juurde katusematerjali. Talgute üheks eesmärgiks on talgujuht Urmas Isanda sõnade kohaselt lehtla uus katus, mis peaks peale saama enne jaani. Eelmisel talgutel pandi püsti lehtla seinad. Lapsi oli talgutel vaat et rohkemgi kui täiskasvanuid ja Isand oli sellega väga rahul. "Minu kõige toredamad mälestused lapsepõlvest ongi seotud talgutega," rääkis ta. Naistel olid valmis pandud piknikukorvid, kuhu igaüks midagi omalt poolt oli küpsetanud või varunud.

Soometsa külatalgutel keskenduti külamaja koristamisele ja maja ümbruse kaunistamisele. Talgujuht Krista Habakuke sõnade järgi tehti tänavu täpne plaan, milliste tegevuste eest kes vastutavad. Kohal oli 20 kohalikku, nende seas palju noori. Habakukk seletas, et külamaja lubatakse noortel lahkesti kasutada, tasuks saavad nad talgutel nüüd oma nõu ja jõuga appi tulla.

Sorteeriti raamatuid, akendest tõsteti välja vana mööblit ja träni, õues istutati maja ette võõrasemasid, riisuti ja kogu sodi tassiti põllule lõkkesse.

Lõunal alustab toimkond talgusupi keetmist, mida siis ühise laua taga süüakse. Söögi ajal peetakse ühtlasi mõttetalguid, kus arutletakse küla ettevõtmisi ja tulevikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles