Tammsaare lasteaia talgupäeval vihtusid tööd terved pered

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammsaare lasteaia suured ja väikesed korrastasid talgupäeval lasteaia hooviala.
Tammsaare lasteaia suured ja väikesed korrastasid talgupäeval lasteaia hooviala. Foto: Anu Villmann

Pärnu Tammsaare lasteaia esimesed „Teeme ära!“ talgud läksid igati korda. Emade-isade ja õpetajate kõrval rassisid heakorratöödel lapsedki ja kõik, mis selleks päevaks plaani võeti, sai ühisjõul tehtud.

Päeva eesmärgiks oli luua rõõmsam väljanägemine lasteaia liivakastidele ja pinkidele, riisuda muru ja kärpida puudel oksi. Nipet-näpet ettevõtmisi jagus lasteaiahoonesse sissegi.

Agaramad pereisad ei pidanud paljuks puhkepäeva hommiku magusamad unetunnid õuetöödele ohverdada ja olid labidate-aiakärudega varustatult lasteaiahoovil juba varakult platsis.

Läks lahti kibekiire liivavedu liivakastidesse. Olgu öeldud, et liiva, mida oli nii paarikümne tonni ringis, soetasid lapsevanemad ise.

Perede ühispanusega sai lasteaed kõigile üheteistkümnele liivakastile uued koormakatted peale ja värvi pinkide-liivakastide vuntsimiseks.

Pehkinud istmeosad ja liivakastide küljed vahetasid isad välja uute laudade vastu. Lauamaterjali ja peitsi ostis lasteaed, kuna lasteaia direktori Agnes Baumi sõnade kohaselt oli neil kavas mänguväljaku puitehitiste mädanenud osad nagunii välja vahetada. Selleks kulunuks lasteaia töömehel üksi tublisti aega, kuid nüüd sai eesmärk ühisel jõul kõigest mõne tunniga täidetud. Värv ja peits kuivasid sooja päikese käes kiiresti.

Isade abi kulus ära ka puuokste lõikamisel.

Et Tammsaaree lasteaia hoovi muruala oli juba enne eilset talgupäevagi kenasti riisutud, siis suuremat riisumist ruumikas õu ei vajanudki. Siin-seal mõni reha siiski välkus.

Emad ja õpetajad pesid klaariks lasteaiamaja arvukad aknad, kraamiti ka keldriruume ning visati ära sinna tarbetult seisma jäänud koli, kuna kõigile töökätele õues tööd ei jagunud.

Mänguplatsidel olid talgulised jagunenud väiksemateks gruppideks – iga aktiiv askeldas oma rühma mängunurgas ja kes oma platsil rakendust ei leidnud, pakkus abi naabritele.

Paljud olid talgupäevale tulnud terve perega. Lapsed silkasid rõõmsalt ringi ja tundsid ilusast kevadilmast rõõmu. Jõudumööda toetasid mudilased talgutöödel õpetajaid ja vanemadki. Mõnigi liivakast ja pink sai värske värvikorra alla just väikese pintseldaja abiga.

Tööpäeva lõpul ootas kõiki kuum ja kosutav hernesupp.

Tervet lasteaeda haaravat kevadist hoogtööpäevakuid, kus kõikide rühmade esindused ja õpetajad väljas, pole seni Tammsaare lasteaias olnud. Küll on lapsevanemad väiksemates gruppides olnud abiks mänguplatside korrastamisel.

Üleriigilise talgupäeva aktsioon alapealkirjaga „Tammsaare lasteaia talgud – teeme ära“ said teoks lasteaia hoolekogu initsiatiivil. Edaspidi kavatsetakse sellest kujundada iga-aastane traditsioon. Mõtteid, mida hoovil veel saaks ette võtta, koorus töö käigus juba eilsel kogunemiselgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles