Kaelarihm hoiab puugid kassist ja koerast eemal

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isegi linnakass võib tänapäeval puugiga koju tulla, nii tasub kindlasti kõikidele õues liikuvatele lemmikloomadele mõni puugitõrjevahend soetada.
Isegi linnakass võib tänapäeval puugiga koju tulla, nii tasub kindlasti kõikidele õues liikuvatele lemmikloomadele mõni puugitõrjevahend soetada. Foto: Ants Liigus

Et kass ja koer alatasa metsast või pargist tulles puuke koju ei tooks, saab loomale kaitseks valida mitme vahendi seast, enamasti kasutatakse kaelarihma, kaelatilku (spot on) või aerosooli.

Pärnu südalinnas asuva Halveti loomakliiniku juhataja Aarne Kivimägi rääkis, et puugid on lemmikloomadele väga ohtlikud ja mida aasta edasi, seda sagedamini on hakatud koertel borrelioosi diagnoosima. “See pole veel väga sage, kuid piisavalt sage, et võtta asja tõsiselt,” sõnas loomaarst. Nagu inimestelgi kulgeb see haigus koertel väga vaevaliselt ja ravitakse antibiootikumidega.

“Pealegi tassivad kassid-koerad puuke koju, kus need võivad inimestele tulla,” hoiatas Kivimägi. “Kui metsast tulnud koeralt nopitakse ära paarkümmend puuki, siis kes saab garanteerida, et mõni neist vaibale ei pudene ja pärast sulle või lapsele külge ei haaku.”

Rihmad ka kassile

Puuke ja kirpe tõrjuvaid kaelarihmasid on mitmesuguseid ja oma kassile või koerale sobivaima väljaselgitamiseks tuleb konsulteerida loomaarstiga. Mõni rihm on soodsam, kuid tuleb suve jooksul paar korda uue vastu vahetada, kallim peab aga kogu puugihooaja vastu.

“Kuni selle aastani oli kassidele konkurentsitult parim Bolfo kaelarihm, kuid nüüd on müügil veelgi tõhusam Foresto sari. Nende hind on küll kõrgem, kuid samal ajal on see väga tõhus ja kestab kogu hooaja,” rääkis Kivimägi.

Koerale puugitõrjerihma ostes tuleb kindlasti uurida, kas nendega tohib pikalt vihma käes olla ja ujumas käia – kui seni pidi vette minnes rihma kindlasti ära võtma, siis nüüd kannatab mõni uus rihm vett.

Oluline on, et rihmad peavad loomal pidevalt kaelas olema, sest neis sisalduv toimeaine eraldub kogu aeg. “Ei ole õige kaelarihma ainult metsa minnes kaela panna ja pärast ära võtta, see peab kogu aeg kaelas olema,” rõhutas Kivimägi. “Ära võetakse Bolfo ja Kiltixi rihmad ainult ujumise ja pesemise ajal ning tagasi pannakse alles siis, kui looma karv on kuiv.”

Kui enamasti tohib kaelarihma lõigata loomale sobivasse pikkusesse, siis tasub tähele panna, et mõne sarja omi siiski lõigata ei tohi.

Spot on’id ehk tilgad pannakse kassile kukla piirkonna nahale, aga koertele seljale mitmesse kohta. Sobiva vahendi valimisel tuleb teada oma looma kaalu, sest doosid on jagatud ampullidesse looma kehakaalu arvestades.

Aerosoolid on head pigem kutsikatel ja kassipoegadel kasutamiseks, sest neile ei või veel kangemaid vahendeid panna.

Kirbud minema

Loomakliinikutes müüdavad puugitõrjevahendid on head sellegi poolest, et peletavad ühtlasi kirbud eemale. Kirpudega peab võitlema kindlasti aasta läbi, sest needki levitavad loomale ohtlikke haigusi.

“Kirbud võivad edasi kanda näiteks paelussi noorvorme ja kui kass või koer end puhastab ja näkitseb, võib ta kirbu alla neelata ja ongi paeluss looma sees,” rääkis Kivimägi. “Pealegi võivad kirbud kodu saastata ja siis ei tule kirbutõrjet teha mitte üksnes loomale, vaid kogu majapidamises.”

Kivimägi rääkis, et kõik puugitõrjevahendid, mida loomakliinikud müüvad, on ülipõhjalikult läbi uuritud ja teoreetiliselt täiesti ohutud. Praktikas võib aga ette tulla, et mõni loom on ülitundliku nahaga ja talle põhjustab vahend nahaärritust ning sügelust. Seepärast tuleks looma mõni päev jälgida ja vajadusel rihm eemaldada.

“Kuude kokkuvõttes on kõige odavamad ja väga tõhusad rihmad, kuid nende puhul on oht, et koer või kass võib need ära kaotada,” rääkis Kivimägi. “Rihmade lukud on tehtud nii, et kui kass jääb kuhugi kinni, on loom suuteline luku lahti tõmbama, et ta ennast ära ei pooks.”

Spot on’ide toimeaeg on rihmade omast lühem, kuid selle toime püsib kindlalt. Just tilkasid ostetaksegi Kivimägi ütlust mööda kõige sagedamini. “Kes on aga kord rihma ostnud ja loom pole seda kaotanud, tuleb taas just uut rihma ostma,” lisas ta.

Kui kass või koer on siiski puugi külge saanud, tuleb see eemaldada keerates. “Lihtsalt rebides võib pea sisse jääda,” hoiatas Kivimägi.

Kindlasti ei tohi teha nii, nagu vanarahvatarkus õpetab, et puugile õli või võid peale panna, sest sel juhul võib puuk mürgi ohvri sisse lasta. Puugi eemaldamiseks võib kliinikust osta spetsiaalse puugieemaldaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles