Küsimus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Kas tööandjal on õigus pärast kolmeks kuuks kehtestatud osalise tööaja või osaliselt tasustatava puhkuse lõppemist vähendada töötajate töölepingus kokkulepitud tööajanormi ja palka?


Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Peeter Eesmaa:


“Osalise tööaja rakendamist või osaliselt tasustatava puhkuse andmist töömahu või tellimuste ajutisel vähenemisel reguleerib töölepinguseaduse (TLS) 68. paragrahv. Tööajanormi ja palga alaline vähendamine eeldab töölepingu muutmist ja see võib toimuda poolte kokkuleppel. Sellekohane võimalus on sätestatud TLS 59. paragrahvi 5. lõikes.



Eeltoodust järeldub, et töölepingu muutmine on lubatud vaid poolte kokkuleppel, välja arvatud paragrahvides 61-66 ettenähtud juhtudel, mil töötajal või tööandjal on õigus nõuda töölepingu ühepoolset muutmist.



Seega, kui tööandja teeb töötajale pärast kolmeks kuuks kehtestatud osalise tööaja või osaliselt tasustatava puhkuse lõppemist ettepaneku jätkata töötamist osalise tööaja ja vähendatud palgaga, on töötaja otsustada, kas ta nõustub tööandja ettepanekuga. Töötajal on õigus keelduda tööandja ettepanekust. Keeldumise korral on tööandja kohustatud kindlustama töötaja töölepingus kokkulepitud tööajanormiga ja maksma kokkulepitud palka.



Kui töötaja nõustub tehtud ettepanekuga vähendada tööajanormi ja palka, tuleks kokkulepe kindlasti vormistada kirjalikult kahes eksemplaris, millest üks jääb töötajale ja teine tööandjale. Tingimata tuleks selles märkida töötunnid nädalas, palga suurus (tunnis, kuus) ning kokkuleppe ajaline kehtivus.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles