Kohus saatis suure narkosüüasja osalised vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ecstasy-tabletid
Ecstasy-tabletid Foto: drug.org

Eesti ühes suuremas uimastitega seotud kuriteos süüdistatatud kolmel mehel tuleb Harju maakohtu otsuse järgi aastateks vangi minna, nende kaks kuriteokaaslast pääsesid aga tingimisi karistusega.


Kohus mõistis Žan Glükmani (37), Raul Mirka (45), Heldur Tiidu (46), Ainor Pea (38) ja Kaarel Veeli (36) süüdi suures koguses uimastite ebaseaduslikus käitlemises ning karistas neid kokkuleppemenetluse korras.



Glükmanile mõistis kohus seitsme ja poole aasta pikkuse vangistuse ning mehel tuleb tasuda ka 50 000 krooni. Mirka sai seitsmeaastase vangistuse koos kohustusega tasuda miljon krooni. Tiidu karistuseks sai viis aastat vangistust ning temale kohus rahalist lisakaristust ei määranud.



Pea sai nelja-aastase tingimisi vangistuse sama pika katseajaga ning kohustuse tasuda 100 000 krooni. Veelile mõistis kohus kolme aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vanglakaristuse sama pika katseajaga ning mehel tuleb tasuda 200 000 krooni.



Koos eelmistega peaks kohtu all olema ka Indrek Jürisson (35), kuid tema on alates veebruari keskpaigast tagaotsitav.



Süüasi on maakohtus teisel ringil, sest mullu juunis tühistas Tallinna ringkonnakohus varasema maakohtu otsuse ning saatis selle maakohtule tagasi uueks arutamiseks.



Ringkonnakohus saatis süüasja maakohtule tagasi, kuna see oli jätnud kaks istungiprotokolli nõuetekohaselt allkirjastamata.



Mullu veebruaris karistas maakohus narkoäri eest Glükmanit ja Mirkat 11-aastase vangistusega ning mõistis Mirkalt lisakaristusena välja 400 000 ja Glükmanilt 50 000 krooni.



Kohus karistas Tiidut seitsmeaastase ning Jürissoni kolme aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega. Maakohus määras Peale tingimisi nelja-aastase vangistuse ja rahalise karistuse 400 000 krooni ning Veelile tingimisi kolme aasta ja kahe kuu pikkuse vangistuse ning lisakaristusena 200 000 krooni tasumise.



Maakohus määras meestele peaaegu samad karistused, mida nõudis neile kohtuvaidluses Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Endla Ülviste.



Meeste advokaadid palusid kohtuvaidluses mõista oma kaitsealustele lühemad vanglakaristused, kui nõudis neile juhtivprokurör.



Süüdistuse järgi korraldas Glükman 2002. aasta kevadest kuni 2004. aasta oktoobrini Pärnumaal ja Viljandimaal ecstasy-tablettide valmistamist ning kaasas narkoärisse ka oma sõbrad.



Süüdistuse järgi suutsid mehed Eesti narkoturule paisata ligi 15 000 ecstasy-tabletti maksumusega umbes miljon krooni.



Keskkriminaalpolitsei konfiskeeris meestelt nende kinnipidamisel 339 500 ecstasy-tabletti, mille hind tänavamüügis oleks olnud 22 508 850 krooni.



Meestelt leitud narkotablettide valmistamiseks vajalikust ainest oleks saanud valmistada veel 77 287 ecstasy-tabletti maksumusega 5 124 128 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles