Indrek Laanepõld: Suitsuandureid kampaania korras kontrollima ei hakata

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Eesti päästekeskuse järelevalveteenistuse juht Indrek Laanepõld.
Lääne-Eesti päästekeskuse järelevalveteenistuse juht Indrek Laanepõld. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Poolteise nädala pärast on suitsuandur igas kodus kohustuslik. Kuidas päästeamet seadusepügala täitmist kontrollima hakkab ja missuguseid nippe anduri paigaldamise viimasele minutile jätjad teadma peaksid, selgitas Lääne-Eesti päästekeskuse järelevalveteenistuse juht Indrek Laanepõld.


Indrek Laanepõld, miks muutub suitsuandur alates juulist igas kodus kohustuslikuks?


Suitsuandur on kõige odavam vahend tulekahju avastamiseks esimeste minutite jooksul.



Kohustuslikkuse nõue tuleneb valitsuse määrusest, kus on paragrahv, mille järgi kõigis eluruumides peab 1. juulist olema suitsuandur.



Suitsuandur ei ole laes päästeametniku pärast. See on omaniku, üürija või valdaja enda turvalisuse tõstmiseks, et teavitada ohust õigel ajal. Suitsuanduri majapidamisse paigaldamine peaks olema niisama loomulik kui autol tulede kasutamine.



Mõnes kaupluses on valida mitme eri suitsuanduri vahel. Milline neist valida?


Soovitan andurit valida töö põhimõtte järgi. On optilised andurid, mille kambris on optiline kiir, mis suitsuga murdub ja hakkab häiret andma. Teine variant on ioonandur, mis otsib põlemisjääke ja hakkab tööle õhu koostises olevate ioonide voolu muutumisel.



Ioonandureid on soovitav kasutada seal, kus on suurem leegioht. Optiline andur soovitatakse paigaldada seal, kus on võib esineda peidetud hõõgpõlemist.



Oma eesmärgi täidavad mõlemad ega saa öelda, et üks on parem kui teine. Ei saa öelda sedagi, et ühe firma andur on hea ja teise oma halb.



Majadesse, kus on kamin või ahi, soovitan peale suitsuandurile muretseda vinguanduri, sest suitsuandur vingu ei avasta.



Kuidas tuleb suitsuandur majja või korterisse paigaldada?


Määruse järgi peab igas eluruumis olema vähemalt üks suitsuandur. Iseküsimus on, kas ühest piisab.



Kui andur on näiteks neljatoalise korteri esikus või magamistoas, ei pruugi see efekti anda. Ühe anduri avastamispiirkond on kuue meetri raadiuses. Kui hoone pikkus on 12 meetrit, soovitan paigaldada sinna kaks või isegi kolm andurit.



Ideaalne on paigaldada andur igasse magamistuppa, elutuppa ja esikusse. Mingil juhul ei soovita ma andureid panna kööki või duširuumi, kus nad hakkavad andma valehäireid.



Kuidas andurit hooldada?


Igal anduril on testinupp, mida on soovitav korra nädalas vajutada. Siis teeb andur kaks-kolm piiksu, andes märku, et on töökorras. Andur näitab minutise intervalliga signaaltuld, mis samuti näitab seadme korrasolekut. Kui patarei tühjeneb, hakkab andur korra minutis piiksuma.



Anduri kambrisse võib koguneda tolmu, mis tekitab valehäiret. Soovitav on anduri ava aeg-ajalt paari sentimeetri kauguselt tolmuimejaga üle käia ja tolm välja tõmmata. Märja lapiga ei soovita suitsuandurit puhastada, sest tegu on elektroonilise seadmega.



Andurit ei tasu paigaldada ventilatsiooniavade ega valgustite lähedusse, kus liigub palju tolmu ja õhku. Andur tuleks paigaldada ventilatsiooniavadest vähemalt 20 sentimeetri ja lampidest 50-60 sentimeetri kaugusele. Need põhimõtted ja muud olulised parameetrid on kirjas andurite kasutamisjuhendis. Kõige mõistlikum on andur paigaldada ruumi keskele, aga lambist kaugemale.



Suitsuandur tuleks kinnitada kruvidega, et see kindlalt paigal püsiks. Mõni paigaldab anduri kahepoolse teibiga, mis aga ei ole stabiilne kinnitusvahend.



Anduri muretsemisel tasub jälgida CE-märgistust, mis näitab, et seade vastab Euroopa Liidu normidele.



Kuigi suitsuandur on laes, ei hakka ta õnnetuse korral tuld kustutama. Selleks peavad olema endal vahendid. Kõige käepärasem on vesi. Meie soovitame, et igas majapidamises oleks tulekustuti.



Päästeamet hakkab suitsuandurite olemasolu kontrollima. Kuidas see välja näeb?


Meie töö on samasugune nagu varem, näiteks uued elamud ei saanud varemgi päästeasutuselt heakskiitu kasutusloale, kui puudus suitsuandur. Määruse jõustudes lisandub võimalus varem ehitatud eluhoonetesse suitsuanduri paigaldamist nõuda. Üks asi on seadustest tulenevalt nõuda, teine on inimeste suhtumise muutumine. Suitsuandur peab olema laes, et inimesed vaeseks ei põleks ega tulekahjudes hukkuks.



Eks me hakka senisest rohkem tähelepanu anduri olemasolule pöörama, aga kindlasti ei kontrolli me seda kampaania korras. Meie eesmärk ei ole kedagi kontrollimisega kiusata ega trahvirahaga riigikassat täita. Pistelist kontrolli tehakse neis eluhoonetes, kus on mitu korterit.



Kontroll toimub haldusmenetluse raames ja me teavitame sellest alati ette. Päästeseadus lubab objekte kontrollida omanike teadmisel. Omaniku teadmata sisenevad päästeametnikud ruumidesse ainult otsese tuleohu korral.



Päästeameti töötajad on alati vormiriietuses ja esitavad töötõendi, millel on päästeasutuse nimetus, ametniku nimi ja dokumendi number. Kui inimestel tekib kahtlus, kas ukse taga on ikka päästeametnik, saab helistada päästeala infotelefonil 1524 ja sealt dokumendi numbri järgi ametniku identifitseerida.



Millistes Pärnumaa piirkondades hakatakse suitsuanduri olemasolu kõigepealt kontrollima?


Pärnus vaatame üle kohad, kus tulekahju korral on oht kaasinimestele kõige reaalsem, ehk mitme korteriga elamud.



Maakonnas võtame samuti luubi alla korterelamud. Maal on olukord korterelamutes drastilisem kui linnas, sest paljudes kohtades on kadunud kaugküte ja kortereisse on paigaldatud seadustamata kütteseadmeid, mis ei pruugi olla ohutud.



Millised on karistused suitsuanduri puudumisel?


Me ei lähtu konkreetsest standardist, mille järgi suitsuanduri puudumisel määratakse konkreetne trahvisumma. Igal tuleohutusjärelevalvetöötajal on kaalutlusõigus, mille järgi ta ohtu hindab.



Inspektor võib teha ettekirjutuse koos sunniraha hoiatusega, millega näiteks kuu jooksul pannakse kohustus paigaldada suitsuandur. Ettekirjutuse täitmata jätmise korral nõutakse hoiatuses etteantud sunniraha sisse. Suurema ohu puhul võib trahvida kuni 12 000 krooniga. Kui sama rikkumine avastatakse teist korda, on maksimaalne trahv 18 000 krooni. On suulise hoiatuse võimaluski.



Kui kusagil on juhtunud tulekahju ja menetleja avastab, et majapidamises ei olnud suitsuandurit, on karistus kindlasti karmim. Samuti suhtutakse rangelt olukorda, kus kohaliku omavalitsuse ja päästetöötajate ennetustöö projekti raames paigaldatud suitsuanduritel on jäetud patareid vahetamata või andur hoopis laest alla võetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles