Grillimise võib muuta figuurisõbralikuks

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liha kõrval võib katsetada ka köögiviljade grillimist, eriti hästi sobivad selleks suvikõrvits, mais, šampinjonid, tomat, paprika ja sibul. Proovida ju võib!
Liha kõrval võib katsetada ka köögiviljade grillimist, eriti hästi sobivad selleks suvikõrvits, mais, šampinjonid, tomat, paprika ja sibul. Proovida ju võib! Foto: Erakogu

Suvine grillimine on muutumas eestlaste rahvuslikuks harrastuseks, paraku käib sellega lahutamatult kaasas kehakaalu kosumine. Ometi ei pea see nii olema! Kaalujälgijaist figuurisõpradeks muutunud salenejad lubavad südamerahus peale suvikõrvitsa ja maisi grillile asetada isegi sealiha.


Sõnapaar "grillimine" ja "figuurihoidmine" paneb ilmselt iga suure grillisõbra õlgu väristama, kuid õigeid lihatükke ja portsjonite suurust valides pole vaja vöökoha paisumist karta.



Figuurisõbralikuks grillimiseks sobivad lahjemad lihasordid, näiteks broileri rinnafilee ning koivad ja kintsud, kalkuni rinnafilee ja kintsuliha, sea või veise sise- ja välisfilee ning karbonaadilõigud.



Kui tavaliselt peavad saleda joone ihalejad figuurisõprade kogunemistel nende grillinippide teada saamiseks üpriski kopsaka summa välja käima, jagab figuurisõprade konsultant Kaja Torm täna kõigile Pärnu Postimehe lugejaile rohkelt nõuandeid, kuidas grillides rannahooajale sobivat vormi hoida.



Grilltoit on tervislik


Esmalt tõdeb Torm, et grillimine on üks eriti väherasvane küpsetusviis ja grillitud toidud ei ole mitte ainult maitsvad, vaid ka tervislikud, sest suure kuumuse tõttu sulguvad lihapoorid kiiresti ja seetõttu säilivad väärtuslikud vitamiinid ja mineraalained.



Kaupluses toiduaineid valides tasub jälgida pakendil olevat toote energiasisaldust. Figuurisõpradele soovitatakse grilltooteid, mille energiasisaldus on alla 160 kcal ja rasvasisaldus alla 10 grammi rasva 100 grammi toote kohta.



Ostetud lihalõigud võib panna marinaadi, mille valmistamiseks tuleb segada kokku sinep, jogurt, sidrunimahl ja äädikas. Mõnusa peene ja pehme maitsevarjundi saab, kui lisad marinaadile veidi õli.



Kehakaalu kosumise vältimiseks on eriti oluline, et peale grillitava on laual ohtralt värsket ja marineeritud köögivilja.



Ühte lihtsasse, kuid maitsvasse salatisse käib värske kurk, tomat, paprika, redis, porru, sibul, suvikõrvits ja lehtsalat ning maitsestamiseks sobivad tilgake õli, sool, sidrunipipar ja palsami- või veiniäädikas.



Värsket köögivilja võib marineerida nii: jagada õisikuteks üks väike lill- ja spargelkapsas, lõigata veerandikeks neli punast sibulat ja suuremateks tükkideks üks kollane, punane ja roheline paprika.



Marinaadiks segada kaks supilusikatäit toiduõli, 100 milliliitrit palsamiäädikat, teelusikatäis küüslaugupulbrit, hakitud peterselli ning kaks teelusikatäit suhkrut ja üks soola.



Keeta lill- ja spargelkapsaõisikuid viis minutit vees, millele on lisatud tilgake äädikat. Kallata sõelale ja ehmatada külma veega, lasta jahtuda. Panna koos teiste tükeldatud köögiviljadega kaanega kaussi, kallata peale marinaad ja lasta üle öö külmkapis seista.



Grillima ei pea üksnes liha


Grillimist ilma lihata ei oska paljud endale ette kujutada, siiski on vorstikeste ja liha kõrval palju muudki maitsvat, näiteks grillitud kala, aed- või puuviljad.



Grillimiseks sobivad eriti hästi väherasvased kalaliigid: räim, forell, lest, siig, vimb, koha, latikas, ahven ja krevetid. Sobib ka lõhe, mis on küll rasvasem, aga sisaldab südamesõbralikke omega-3 rasvhappeid.



Liha asemel võib grillida väherasvase sulatatud juustuga täidetud suvikõrvitsat, šampinjone või paprikat. Liha-, kala- ja köögiviljavarraste kokkupanekul võib fantaasiale anda vaba voli. Seened, sibulad, paprika, suvikõrvits, baklažaan, tomat ja maisitõlvikud sobivad grillimiseks kas vardasse lükitult või alumiiniumist alusel. Fooliumisse pakitult saab grillida porgandeid ja punapeeti, samuti kartuleid.



Grillitava toidu juurde võib ise kastme valmistada. Siin tuleks aga silmas pidada, et hapukoore või majoneesiga valmistatud kastmed ei ole figuurisõbralikud, seevastu jogurtikaste on hea ja kerge valik.



Suvise aiapeo krooniks võiks olla kuum dessert: grillitud puuvili, millele lisatud veidi mett või sidrunimahla. Selleks sobivad väga hästi banaanid, õunad, nektariinid, aprikoosid, pirnid, ananass ja mango. Grillimiseks tuleb lõigata puuviljadest lihtsalt seibid ja grillida restil või fooliumis.



Põhitoidu kõrvale näksimiseks võib kartulikrõpsude asemel lauale tuua hoopis köögiviljavaagna kerge dipikastmega.



Vaagnale sobivad kangideks lõigatud kurk (ka hapukurk), paprika, porgand, seller, valge redis, tomatisektorid ning lill- ja spargelkapsaõisikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles